Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2014 yerel seçimlerindeki halkla ilişkiler faaliyetlerinin Konya seçmeni üzerinde incelenmesi
Examining the public relations activities of the Justice and Development Party and the Republican People's Party in 2014 local elections over thevoters of the city of Konya
  1. Tez No: 377657
  2. Yazar: HÜLYA ANAKIZ ERTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MAKBULE EVRİM GÜLSÜNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Yerel Seçimler, İktidar, Ana Muhalefet, Seçmen, Public relations, Local Elections, Political Power, Main Opposition, Voters
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Değişmez ilke ve içeriği dinamik bir yapıya sahip olan halkla ilişkiler, modern siyasetin temel unsurlarından biridir. Alternatiflerin çoğaldığı, rekabetin arttığı, 'güncellik' kavramının bile yeniliği yansıtmada yetersiz kaldığı günümüzde, siyasi partiler ve liderler sürekli bir yarış içerisindedir; nitekim 2014 Yerel Seçimleri de böyle bir yarışın suretidir. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde partiler farklı temalar ile farklı bulvarlarda siyasal iletişim faaliyetlerini yürütmüşlerdir. İlkel yönetimlerde dahi icra edilen halkla ilişkiler ise, her seçimde olduğu gibi bu seçimlerde de siyasal arenada yerini korumuştur; öyle ki 2014 Yerel Seçimleri öncesinde Türkiye'nin İktidar ve Ana Muhalefet Partisi çeşitli halkla ilişkiler kampanyaları ile seçmenin rızasını elde etmeye çalışmıştır. Halkla ilişkiler kampanyaları ise istenilen amaç doğrultusunda şekillendirilmiştir; öyle ki bazı kampanyalarda lider ön planda iken, bazılarında adayların proje ve vaatleri lideri gölgelemiştir. Her bir halkla ilişkiler faaliyetinin ayrı ayrı incelendiği bu çalışmada Konya seçmeninden Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin halkla ilişkiler faaliyetlerini değerlendirmeleri istenmiştir. Seçmenden alınan cevaplar son bölümde istatistiki olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Public Relations has a dynamic structure and is one of the basic elements in modern politics. In today's world, where alternatives have become numerous, competitions increased, and where even the term 'up-to-date' does not reflect the innovations sufficiently, political parties and leaders are in a constant competition; and the 2014 Local Elections is a picture reflecting such a competition. Political parties conducted communication activities in different dimensions with different themes in March 30, 2014. Public Relations, applied even in most primitive societies, kept its importance in political arena in this election, as it is the case in every election. Before the 2014 Local Elections, the Ruling Party and the Main Opposition Party in Turkey tried to gain the consent of the public with various Public Relations campaigns. The Public Relations campaigns were shaped according to the purposes; in some campaigns, the leaders were in the foreground; and in some of them the projects and promises of the candidatescast a cloud on the leaders. Each public relations activity has been examined separately in this study, and the voters of the city of Konya have been asked to assess the Public Relations activities of the Justice and Development Party (AK PARTY) and The Republican People's Party (CHP).The replies received from the voters have been assessed statistically in the last chapter.