Kitle psikolojisi ve yönetimi bağlamında 2014 Yerel Seçimleri
2014 local elections within the contexts of mass psychology and its management
  1. Tez No: 434539
  2. Yazar: NİL ÇOKLUK CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YAVAŞGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle Psikolojisi, Siyasal İletişim, Yerel Seçim, Ak Parti, CHP, MHP, BDP - HDP, Mass Psychology, Political Communication, Local Election, Ak Party, CHP, MHP, BDP-HDP
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
ÖZ KİTLE PSİKOLOJİSİ VE YÖNETİMİ BAĞLAMINDA 2014 YEREL SEÇİMLERİ NİL ÇOKLUK CÖMERT Bu çalışma, Gustave Le Bon'un kitle psikolojisi modelini siyasal iletişim çalışmalarına entegre eden siyasal partilerin başarılı olup olmadığı üzerinde durmaktadır. Bu bağlamda parlamentoda temsil edilen Ak Parti'nin, CHP'nin, MHP'nin ve BDP-HDP'nin 2014 yerel seçimler kapsamında kullandığı stratejilerin kitle psikolojisi modeline uygunluğu incelenmiştir. Çalışmada dört siyasal partinin siyasal iletişim çalışmaları, dönemin siyasal, sosyolojik ve psikolojik koşulları dikkate alınarak kültürel ve toplumsal değişme bağlamında analiz edilmiştir. Siyasal partilerin genel bir değerlendirmesini içeren çalışmada televizyon reklamları ve mitingler Le Bonyen model dikkate alınarak eleştirel söylem analiziyle incelenmiştir. Çalışmanın ulaştığı sonuçlara göre, Ak Parti gerçekleştirdiği seçim iletişimi çalışmalarıyla kitlelerin sosyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını doğru bir şekilde saptamıştır. Çalışmalarını zamanın ruhu ve kültürel sermaye unsurlarıyla birleştiren Ak Parti çalışmalarıyla kitlelerinin zihnini yönetmiş ve birinci parti olmuştur. Ak Parti liderin karizmasını yapılan iletişim faaliyetlerine stratejik bir şekilde entegre etmiş, seçimlerde bütünleşik iletişim çalışmaları kullanmıştır. Ak Parti kitlelerin duygusal ve manevi beklentilerine cevap veren bir dil kullanılmış, böylece kitleleri yanına çekmeyi başarmıştır. Bunun yanı sıra ana muhalefet partisi olan CHP yoğun bir iletişim çalışması gerçekleştirmesine rağmen yaptığı çalışmalarda kitle psikolojisini dikkate almaması ve stratejik davranmaması sebebiyle başarılı olamamıştır. MHP ise zamanın ruhuyla uyumsuz siyaset anlayışı sebebiyle kitlelerin içinde bulunduğu sosyolojik ve psikolojik unsurları dikkate almamış ve seçimlerde başarılı olamamıştır. BDP-HDP ise kültürel ve manevi değerlerin yanı sıra toplumsal hareket boyutunu ön plana çıkarmasına rağmen belli bir etnik grubun psikolojik özelliklerine göre gerçekleştirdiği çalışmalarıyla tüm kitleleri yanına çekmeyi başaramamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 2014 LOCAL ELECTIONS WITHIN THE CONTEXTS OF MASS PSYCHOLOGY AND ITS MANAGEMENT NIL ÇOKLUK CÖMERT This study discourses whether the political parties integrating the mass psychology model of Gustave Le Bon in their political communication works are successful or not. For that, the relevance to the mass psychology model of the strategies Ak Party, CHP, MHP and BDP – HDP followed at 2014 local elections are studied. In the study, political communication works of the four political parties are analyzed in the context of cultural and social change considering the political, sociological and psychological circumstances of that time. In the study including a general evaluation of the political parties, television advertisements and rallies are examined with critical discourse analysis considering Le Bonyen model. According to the achieved results with the works carried for election communication, Ak Party determined the sociological and psychological needs of the crowds properly. Ak Party combining its works with the concepts of the zeitgeist and the cultural capital managed the mind of the crowds with its works and became the first party. Ak Party strategically integrated the leader's charisma in the carried communication activities, operated integrated communication works. Ak Party used a language answering the emotional and moral expectations of the crowds, so it managed to pull them. Besides despite operating intensive communication works the main opposition party CHP could not be successful because of ignoring the mass psychology in its works and not acting strategically. And because of its political understanding that is incompatible with the zeitgeist, MHP did not consider the sociological and the psychological circumstances which the crowds are in and could not succeed in the elections. And despite featuring the social movement dimension in addition to the moral values HDPBDP could not pull all the crowds with the works carried according to psychological specifications of a specific ethnic group.