Dil öğrenimi ve biliş: İlkokul öğrencileriyle karşılaştırmalı bir analiz örneği
Language learning and cognition: A contrastive analyse with primary scholars
  1. Tez No: 377667
  2. Yazar: AYŞE YASEMİN ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İLKHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Öğrenimi, Biliş, Yabancı Dil, İkinci Dil, Bilişsel Gelişim, Language Learning, Cognition, Foreign Language, Second Language, Cognitive Development
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancı dil öğreniminin bilişsel gelişime etkisini belirlemektir. Çalışmada son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırma 2013-2014 eğitim-öğretim yılında İzmir Torbalı 7 Eylül İlkokulu 1., 2. Ve 3. Sınıf öğrencilerinden oluşturulan deney ve kontrol gruplarına uygulanan son testlerle, 7 Eylül İlkokulu ve Torbalı Cengiz Topel İlkokulu'nda uygulanan öğretmen görüşleri anketi ve veli mülakat görüşmeleri ile 8 aylık bir gözlemden oluşmuştur. Çalışmanın kuramsal bölümünde dil gelişimi ve bilişsel gelişim konularına değinilmiş, ikinci dil-yabancı dil kavramları ile ikinci dil/yabancı dille bilişsel gelişimin ilişkisi konuları ele alınmıştır. Uygulama bölümünde, veriler, Temel Kabiliyetler Testi, Öğretmen Görüşleri Anketi, Veli Görüşleri Mülakat Soruları ile 8 aylık bir gözlem yoluyla elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the effects of the language learning on cognitive enhancement. In this study , a post-test control model is used. The research is comprised of post-tests made for test and control groups which involve the 1st, 2nd and 3rd grade students at Torbalı 7 Eylül Primary School and surveys made for teachers' opinion and parents' opinion at Torbalı Cengiz Topel Primary School with an observation for eight months in the academic year 2013-2014 in İzmir. In theoretical part of the study, language and cognitive development are mentioned, second language/foreign language and the relationship between second language/foreign language and cognitive development is approached. In the application part of the study, the input data is achieved through Basic Ability Tests, Teacher Opinion Survey , Parent Interview Questions and the observation for 8 months.