Temettü dağıtım politikasının firma değeri üzerine etkisi ve BİST 30 endeksinde bir uygulama
Effect on dividend policy on a firm value and an analysis in BİST 30 index
- Tez No: 377668
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ KARASİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Temettü Dağıtım Politikası, BIST 30 Endeksi, Firma Değeri, Dividend Distribution Policy, BIST 30 Index, Firm Value
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Temettü dağıtım politikası, işletmenin elde ettiği yıllık kârlarının ne kadarının ortaklara dağıtılacağı ve ne kadarının işletme bünyesinde tutularak oto finansmanda kullanılacağını belirler. Bu çalışma, kârlarını dağıtma ya da dağıtmama yönünde karar alan firmaların almış oldukları bu kararın hisse senedi piyasa değeri üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu amaçla BIST 30 Endeksi'nde işlem gören şirketler belirlenmiş ve bu şirketlerin temettü dağıtım politikaları ile piyasa değerleri arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, BIST 30 Endeksi'ne kayıtlı firmalar üzerine regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışma da şu hipotez geliştirilmiştir: H_1: Temettü dağıtım miktarları ile firmaların piyasa değerleri arasında ilişki vardır Yapılan regresyon analizi sonucunda firmaların temettü dağıtım miktarları ile firmaların piyasa değerleri arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Dividend distribution policy determines how much of the annual profit of the business has achieved and how much will be distributed to the shareholders and how much of it will be kept in the holding company structure and will be used in auto financing. This study, reveals how this decision of the companies which decide to distribute or not to distribute their profits can be an impact on the value of the stock market. For this purpose, the companies trading BIST 30 Index have been identified and the relationship between the dividend policy of these companies and market values have been studied regression analysis was applied to BIST 30 Index firms in Turkey. The study has developed the following hypotheses: H_1: There is a relationship between the dividend payout ratio and the company's market values. As a result the study, it was found out that there is a relationship between the market value of the firm and the amount of profit distribution