Kandıra'da halk mimarisi
Publi̇c architecture in Kandıra
- Tez No: 377671
 - Danışmanlar: PROF. DR. HAŞİM KARPUZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sanat Tarihi, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Halk mimarisi, duvar yapım teknikleri, çantı oda
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 203
Özet
Halk mimarisi, coğrafi ve kültürel etkenlerle oluşmuş özgün bir mimarlık alanıdır. İzmit'in sanayileşmiş bir ilçesi Kandıra ve çevresindeki bazı köylerde yapılan bu araştırmada halk mimarisine ait çok sayıda yapı tespit edilmiştir. Bu yapılar tezimizin örnekler bölümünü oluşturan evler, camiler, çeşmeler, fırınlar, samanlıklar, mısır çitleri (depoları), kuyular, çamaşırhane, bir okul ve değirmen kalıntılarından oluşmaktadır. Tezimizin esasını teşkil eden evler yerel yapı malzemeleri, taş, ahşap ile farklı duvar teknikleri kullanılarak inşa edilmiştir. Bu teknikleri şu şekilde sıralayabiliriz; ahşap karkas (tuğla, taş, kerpiç) dolgulu duvar, dal örgü ahşap duvar, çantı duvar, yalı baskısı duvar yapım teknikleridir. Tasarım bakımından evlerin zemin katları, ahır, depo, ambar gibi hizmet mekanlarına ayrılmıştır. Esas yaşama alanı 1.kattır. Burada geniş bir sofaya-hayata bağlı üç oda, mutfak, hela, banyo gibi mekanlar bulunur. Odalardan birisi ahşap yığma tekniğinde yapılmış çantı odadır. Odalarda yüklük, ocaklık, sergen-raflar, çiçeklik gibi öğeler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Public architecture is a specific area of architecture that is formed by geographical and cultural influences. In a survey conducted of Kandıra and around in some villages which is one of the industrialized town of İzmit, many buildings belonging to public architecture are identified. These structures constist of forming the part of examples in our thesis; houses, mosques, fountains, ovens, strawhouses, cornhedges (storages), wells, laundry, a school and mill ruins. Houses constituting the basis of our thesis were built by using local building materials, stone, wood and different wall techniques. These techniques can be listed as follow: wooden framework (brick, stone, adobe) filled wall, bough-weave wood wall,“çantı”wall, siding wall construction techniques. The ground floors of houses are allocated for service spaces such as stable, storage, warehouse in terms of design. Basic living space is the first floor. There are three rooms connected to a large hall and places such as kitchen, toilets, bathroom in here. One of the rooms is a“çantı”room which is built with the wood stacking technique. There are such units as cupboards, fireplaces, shelves, plant stands in the rooms. KeyWords: Public architecture, wall construction technique,“çantı”room.