Çağdaş Türk resminde sosyal gerçekçi yorumlar ve çözümlemeleri
Social realistic explanationsand analysises at contemporary Turkish painting
- Tez No: 377670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAM ENVEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçilik, Çağdaş Türk Resim Sanatı, Soyutlamacı Eğilimler, Realism, ContemporaryTurkish Art of Painting, Artistic Trend
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Gerçekçilik kavramı, Türk Dil Kurumu'na göre; gerçekçi tutum ve davranış, gerçekleri olduğu gibi yansıtmaya çalışan sanat çığırı olarak tanımlanmaktadır. Fransızca realite (gerçek, gerçeklik) kelimesinden türetilen gerçekçilik genel ve kavramsal anlamda, hayatı, tabiatı, insanı ve olayları olduğu gibi anlatmaktır. Romantizm öncesi akademik - klasizmin etkin olduğu dönemler boyunca sanatçıların gerçekçiliği ifade etme biçimi; hayatı, tabiatı, insanı ve olayları olduğu gibi anlatma, aktarma endişesi taşımıştır. Avrupa'da sanat antik dönemden başlayarak modernizme kadar hayatın bütününü değişken sebeplerle taklide yönelerek onu realize edip aktarma yolunu seçmiştir. Her ne kadar romantizmin günlük ve sıradan olayları ifade etmeye başlamasıyla etkisini yitirse de modernizmin başlangıcına kadar devam etmiştir. Toplumsal gerçekçiliğin başlangıç örneklerini romantizmin içerisinde aramak yanlış olmaz. Zira Goya ve Domier'in eserleri bu konu bağlamında referans teşkil etmektedir. Bu çalışmada sosyal gerçekçiliğin çağdaş Türk resim sanatı üzerindeki etkilerinden bahsedilmektedir. Tezin içerisinde kullanılan görseller ile de desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Theconcept of realism, accordingtotheTurkish Language Institution, realisticattitudeandbehavior, as well as toreflecttherealities of art is described as groundbreaking. French reality (realreality), theword is derivedfromthe general andconceptual sense of realism, life, nature, peopleandevents, as well as totell. Romancepre-academic - is effectiveforperiods of classicism of artiststoexpress a form of realism, life, nature, people, andevents, as well as description, carriedthe transfer concerns. European art fromantiquitytomodernism, startingupthewhole of life imitatingturningtovariablereasonsrealizewhether it has chosento transfer. Althoughtheromance of theeverydayandmundaneeventsbegintoexpresstheimpact of modernism in yitirse beginning I did not kadardeva. Examples of socialrealismromance in thebeginningwould not be wrongtocall. Becausetheworks of GoyaandDomier is a reference in thecontext of theseissues. Inthisstudy of socialrealismimpact on contemporaryTurkish art arediscussed. Theimagesused in thethesis is supportedbythe.