Konya'da aile destek çalışmalarının sosyolojik açıdan incelenmesi
Examination of the sociological aspects of family support in Konya
  1. Tez No: 377696
  2. Yazar: DÖNE AYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Sosyal Politika, Aile Destek Hizmetleri, Konya, Family, Social Policy, Family Support Services, Konya
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın konusunu aile destek hizmetlerinin genel değerlendirmesi oluşturmaktadır. Toplumsal değişmelere paralel olarak aile yapısındaki farklılaşma karşımıza çıkmaktadır. Değişen ve hızla ilerleyen dünyada ailede ortaya çıkan sorunları çözüme kavuşturan bir mekanizma olarak aile destek merkezlerine gereksinim duyulmuştur. Aile içi problemlerin yaygınlaşmasıyla kısa sürede sonuç alabilmek için bu tarz merkezlere ihtiyaç artmaktadır. Ailenin değişime uğrayan sosyal yapısını desteklemek adına çeşitli hizmetler düşünülmüştür. Sağlıklı ve bütüncül bir aile için sosyal, kültürel, ekonomik, psikolojik açıdan yardımlar yapılmaktadır. Bu bağlamda bakıldığında aileyle ilgili problemlerin artması aile destek hizmetlerinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Aile destek hizmetleri kapsamında yapılmış olan bu çalışma teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde teorik olarak, aile, aile yapısı,sosyal politika ve aile destek hizmetleri gibi kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise Konya'da yaşayan katılımcılarla aile destek hizmetleri algısını ölçmeye yönelik bir mülakat çalışması yapılmıştır. On beş kişiyle yapılan mülakat tekniğinde derinlemesine görüşmeler yapılarak elde edilen veriler yorumlanmıştır. Araştırmada Konya'daki mevcut aile desteğine yönelik hizmetler ile devamlılığına ve değişimine ilişkin bulgular elde edilmiştir. Araştırma bulguları aile destek hizmetlerinin önemini ortaya koyarak gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study constitutes a general assessment of family support services. Differentiation in the family structure emerges in parallel to social changes. In the changing and rapidly progressing world, family support centers were needed as a mechanism to resolve problems that arises in the family. With proliferation of domestic problems the need for such centers is increasing In order to get results in a short time. a variety of services were thought to support the social structure of the family which has been changed. For a healthy and totalitarian family social, cultural, economic, psychological assistance is beeing made. Looking at this context increment of the problems related to the family revealed the necessity of family support services. This study which is made within the scope of family support services consists of two parts: theoretical and practical. In the first part of the study concepts such as family, family structure, social policy and family support services were explained theoretically. In the implementation stage of the study an interview study was conducted to participants living in Konya for measuring the perception of family support services. In interview techniques with fifteen people obtained data were interpreted by performing in-depth interviews. In the study findings related to the continuity and change with services towards available family support in Konya. Research findings reveal the importance of family support services and show the necessity.