Ombudsmanlık ve idarenin denetimi
Ombudsman and administrative control
  1. Tez No: 377729
  2. Yazar: SELÇUK KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, İdarenin Denetimi, Ombudsman, Türkiye, Kamu Denetçiliği Kurumu, Administration, Supervision of Administration, Ombudsman, Turkey, Ombudsman Institution
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Gelişen sosyal devlet anlayışına paralel bir şekilde büyüyen yönetsel yapı karşısında vatandaşların haklarının korunabilmesini sağlamaya yönelik güçlü denetim sistemlerine ihtiyaç duyulmuştur. Siyasi denetim, yönetsel denetim, yargısal denetim ve kamuoyu denetiminden oluşan klasik idari denetim yöntemlerinin belirli hususlarda yetersiz kalması üzerine, bu zaaflarının giderilebilmesi ve idarenin daha etkin bir şekilde denetlenebilmesi için ilk olarak XVIII. yüzyılda İsveç'te ortaya çıkan ombudsmanlık kurumu, başarılı uygulamaları nedeniyle hızla yayılmış ve günümüzde yüzden fazla ülkede uygulama alanı bulmuştur. Ombudsmanlık ve İdarenin Denetimi başlıklı bu çalışmada, Türkiye'de uygulama alanı bulan mevcut idari denetim yöntemlerinin de incelenmesi suretiyle, yeni kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun ülkemize ve diğer denetim sistemlerine sağlaması muhtemel katkılar ele alınmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; genel olarak denetim kavramı üzerinde durulmuş, sonrasında da Türk kamu yönetiminde uygulanan idari denetim yolları irdelenmiştir. İkinci bölümde; ombudsmanlık kavramına, ombudsmanlık kurumunun tarihsel gelişimine, kurumunun özelliklerine ve görevlerine değinildikten sonra çeşitli ülkelerdeki ve Avrupa Birliği'ndeki ombudsmanlık kurumu uygulamaları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; Türkiye'de kamu denetçiliği kurumunun kurulmasına yönelik çalışmalar ile kuruma yönelik mevzuat düzenlemeleri incelenmiş ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun oluşumu ve teşkilat yapısı irdelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise; Türkiye'de kamu denetçiliği kurumunun kurulmasına yönelik eleştiriler ve eleştirilerin yorumlanması ile kurumun Türkiye'ye ve mevcut diğer denetim sistemlerine sağlayabileceği katkılar ele alındıktan sonra Türkiye'de kuruma yönelik beklentiler ve kurumun uygulanabilirliğini belirlemeye dair bir anket çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developed in parallel with the growing understanding of the social state in the face of the administrative building strong monitoring systems needed to ensure that the rights of citizens protected. Political control, administrative supervision, administrative supervision classical methods of judicial supervision and the public on certain issues is inadequate, and the administration more effectively eliminate these weaknesses in order to be inspected the first 18th century, the emerging institution of ombudsman in Sweden, due to the successful implementation of the application area spread rapidly and is now found more than a hundred countries. In this study, The Ombudsman And The Administration Control entitled, which find application in Turkey by examining the existing administrative control methods, the newly established Ombudsman unlikely to contribute to our country and other control systems are discussed. Consists of four sections; the first part, focuses on the concept of control in general, and later applied to the Turkish public administration, administrative control was discussed. The second part; the ombudsman concept, the historical development of the institution of ombudsman, after a description of the organization and duties of the characteristics of ombudsman practices in various countries and the European Union were discussed. The third chapter studies for the establishment of the institution of the ombudsman institution in Turkey for the formation of legislation, regulations, and organizational structure of the Ombudsman are examined and discussed. The fourth and last section; critical acclaim and criticism fort he establishment of the Ombudsman institution in Turkey with the interpretation of the monitoring systems can provide other contributions to the organization have been addressed to Turkey and Turkey after the current expectations fort he institution and the institution to determine the feasibility of a survey that has been presented.