Nefret suçları ve nefret söyleminin yazılı basında üretimi: Mavi Marmara baskını, Türkiye ve İsrail basını karşılaştırılması örneği
Production of hate crimes and hate speech in printed media: Comparative example of Turkish and Israeli printed media, the Mavi Marmama raid
  1. Tez No: 377749
  2. Yazar: ALPER ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Söylem, Nefret Söylemi, Mavi Marmara Baskını, İsrail Basını, Türkiye Basını, discourse, hate speech, Mavi Marmara raid, Israeli press, Turkish press
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez çalışmasında, nefret söylemi ve nefret suçları detaylı olarak incelenmektedir. Günümüzde nefret söyleminin yayılma biçimleri arasında yer alan yazılı basının, nefret söylemine kimi zaman aracılık ettiği kimi zaman da üreticisi konumuna geldiği yapılan incelemeler sonucunda ortaya koyulmuştur. Çalışma kapsamında söylemin oluşmasında nefretin sürece nasıl dâhil olduğu ve karşıt olarak konumlandırılan grubun itham edildiği süreç detaylı olarak aktarılmıştır. Yazılı basın içerisinde farklı yayın politikalarına sahip olan gazetelerin incelemelerine yer verilmesiyle, Türkiye ve İsrail basınının ideolojik farklılıkların ortaya koyulması hedeflenmiştir. Türkiye nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olması, İsrail'in de bir Yahudi devleti olmasından dolayı nefret söyleminin genellikle din temelli olarak üretildiği tespit edilmiştir. Buradan yola çıkarak 31 Haziran 2010 tarihinde uluslararası sularda hiçbir hukuksal dayanağı olmadan İsrail tarafından gerçekleştirilen Mavi Marmara Baskını olarak bilinen yardım filosu, aslında 7 yardım gemisinden, 700 den fazla gönüllü katılımcı ve 100 ton insani yardım yükünden oluşmaktaydı. Bu çalışmada, van Dijk'in sistematize ettiği eleştirel söylem analizi çerçevesinde nefret söylemini üreten veya aracılık eden olayın tarafları olan Türkiye ve İsrail gazeteleri incelenmiştir. Türkiye'den Anadolu'da Vakit, Milliyet, Sözcü, Yeni Şafak, Zaman gazeteleri incelemeye dahil edilirken, İsrail'den İngilizce ulusal yayın yapan The Jerusalem Post ve Haaretz Gazetesi çalışma kapsamında incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, Türkiye'den yayın yapan gazetelerin nefret söylemini İsrail gazetelerine göre daha çok ürettiği ve aracılık ettiği ortaya koyulmuştur. İsrail gazeteleri ise olayın mağdur tarafında yer almadıkları için nefret söylemini üretirken İsrail hükümetinin söylemlerine öncelik verdiği yapılan araştırma sonucunda ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study hate speech and hate crimes are analyzed in detail. Studies have shown that daily news, which today is one of the expansion forms of the hate speech, sometimes mediated and sometimes generated the hate speech itself. How the hate was incorporated into the process during the formation of the speech, and the process of accusation of the oppositely deployed group were narrated in detail in the scope of the study. It was aimed in this study to include reviews of different newspapers which have different publishing policies to show the ideological differences of the Turkish and Israeli press. The Mavi Marmara Fleet, which consisted of seven aid ships, over seven hundred of volunteers and a hundred ton of humanitarian aid, was raided in international waters upon no legal foundation on 31 June 2010. This study analyzes the Israeli and Turkish newspapers, in the critical discourse analysis framework which systematized by Van Dijk, as parties to the events that generate or mediate hate speech. While study includes Anadolu'da Vakit, Milliyet, Sözcü, Yeni Şafak, Zaman from Turkish print media, The Jerusalem Post which is printed in English and Haaretz are included from Israeli print media. Study revealed that the hate speech was generated and mediated in Turkish newspapers more than the Israeli newspapers. It is shown that while generating hate speech, Israeli print gave priority to the discourse of Israeli government, since Israel is not the victim in the Mavi Marmara raid.