Sanayi sektöründe enerji talep esnekliklerinin tahmini: OECD ülkeleri örneği
Estimation of energy demand elasticity in the industrial sector: the case of OECD countries
  1. Tez No: 377771
  2. Yazar: NAZAN ŞAHBAZ KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Enerji, Econometrics, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynakları, Enerji Talep Esneklikleri, Dinamik Panel Veri Analizi, Energy Sources, Energy Demand Elasticities, Dynamic Panel Data Approach
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Enerji tüketiminin en fazla olduğu sektör sanayi sektörüdür. Dolayısıyla endüstriyel enerji talebinin kısa ve uzun vadede nasıl bir seyir izleyeceğinin tahmin edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca uygun enerji politikalarının tasarlanması ve bu politikaların enerji talebine olan etkilerini ölçmek için çeşitli enerji kaynaklarının talep esnekliklerinin hesaplanması gerekmektedir Çalışmada OECD ülkelerinde sanayi sektörü enerji talep esnekliklerinin tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Kavramsal çerçevede enerji kaynakları sınıflandırılarak detaylı bir şekilde açıklanmış, Dünya ve Türkiye ölçeğinde enerji dengesi, enerji talebi ve talebi etkileyen faktörler, enerji arzı ve arzı etkileyen faktörler, enerji ithalatı ve enerji esneklikleri irdelenmiştir. Daha sonra sanayi sektöründe elektrik enerjisi, petrol doğal gaz ve kömür tüketimi ele alınmıştır. Ampirik analiz çerçevesini oluşturmak için öncelikle ilgili literatürde yer alan enerji talep modelleri incelenmiştir. Daha sonra OECD ülkelerinde sanayi sektöründe enerji talep esnekliklerini tahmin etmek için dinamik panel veri yöntemleri kullanılarak bu yöntemler kapsamında beş farklı model oluşturulmuştur. Yapılan analizler sonucunda elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: OECD ülkelerinde sanayi sektöründe toplam enerji fiyatlarındaki %1'lik artış sanayi sektöründe enerji talebini %0.1 oranında azaltmaktadır. Enerji kaynakları ayrı ayrı dikkate alındığında, talep esnekliklerinde farklılıklar görülmektedir. Petrol fiyatlarındaki %1'lik artış sanayi sektöründe petrol talebini %1.54 oranında azaltmaktadır. Öte yandan elektrik enerjisi fiyatlarındaki %1'lik artış elektrik enerjisi talebini %0.14 oranında artırmaktadır. Doğal gaz fiyatlarındaki %1'lik artış doğal gaz talebini %0.10 oranında azaltmaktadır. Son olarak kömür fiyatlarındaki %1'lik artış kömür talebini %0.29 oranında azaltmaktadır. Çalışmanın sonuç ve öneriler bölümünde analiz sonuçları yorumlanmış ve Türkiye'nin enerji politikalarıyla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bundan sonra bu alanda yapılacak olan çalışmalara yol göstermesi açısından bazı öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The industrial sector consumes most of the energy. Therefore, it is crucial to estimate how industrial energy demand will change in the short and long run. Furthermore, designing appropriate energy policies and estimating how those policies affect energy demand necessitate measurement energy demand elasticities of different energy sources. The purpose of this study is to estimate industrial energy demand elasticities in OECD countries. To this end, we first classify energy sources in a conceptual framework. Then we investigate the determinants of energy demand and energy supply, energy balance, energy import, and energy elasticities in the World and Turkey. In this respect, we consider consumptions of electricity, oil, natural gas, and coal separately in industry sector. To construct the framework of the empirical analysis, we first review energy demand models in the relevant literature. We then use dynamic panel data methods to estimate industrial energy demand elasticities in OECD countries. In the framework of these methods we consider five different models. We can summarize our empirical findings as follows: 1% increase in energy prices reduces industrial energy demand in OECD countries by 0.1%. When we consider energy sources separately we observe substantial differences in demand elasticities. 1% increase in oil prices leads to 1.54% decrease in the demand. On the other hand, 1% increase in electricity prices raise the demand 0.14%%. 1% increase in natural gas prices results in 0.10% decline in the demand. Finally, 1% increase in coal prices reduces the demand by 0.29%. In the final section, we assess the results of our analyses and general assessment is made about Turkey's energy policy. We conclude the study with suggestions to guide further studies in the field.