Etnisite, din ve önyargı: Üniversite öğrencileri örneği
Ethnicity, religion and prejudice: University student sample
- Tez No: 377778
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, etnisite, grup, önyargı, Ethnicity, group, prejudice, religion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Etnisite ve din olguları doğrudan bireysel ve toplumsal kimliklerin belirlenmesinde başat rol oynayan kavramlardır. Çoğu zaman birbirleri ile rekabet ve çatışma halinde görülürler. Bu rekabet ve çatışmanın en kolay izlenebileceği saha gruplar arası ilişkiler; konu ise önyargılardır. Genel olarak dini tutumların – etnik temelli olanlar başta olmak üzere – önyargıları azalttığı düşünülür. Bunun aksine sonuç veren çalışmalara da rastlamak mümkündür. Bu noktada“din”in olmasa da,“din algıları”nın nasıl şekillendiği üzerinde düşünülmesi gereken bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma dört farklı şehirde, altı farklı üniversitede öğrenimine devam eden iki etnik gruba mensup genç katılımcıların arasındaki önyargıları dini tutumların nasıl etkilediğini incelemek üzere tasarlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, yaygın olarak kabul edilen bir takım kanaatlerin geçerlilik ve güvenirliliğini tekrar düşünmek gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Ethnicity and religion are the concepts which play a dominant role in determining individual and collective identity. Many times, a competition and conflict seem with each other. This competition and conflict can be observed most easily in the field of inter-group relations and in the themes of prejudices. In general religious attitudes - especially those based on ethnicity - is thought to reduce prejudice. The contrary results' studies can also be seen. At this point, how not only 'religion', but also“perception of religion”is being shaped the prejudice as a phenomenon that needs to be considered emerges. This study was designed to examine how the religious attitudes affect the prejudices between two different ethnic groups among the young participants who is studying in four different cities and six different universities. The results of the study indicate that the validity and reliability of some commonly accepted opinions should think again.