Comparative analysis of contact, interactions and prejudices between members of groups with different social and cultural identities (ethnicity, religion-sect, sexual orientation) in Turkish and American TV series
Türk ve Amerikan televizyon dizilerinde farklı sosyal ve kültürel kimliklere (Etnisite, din-mezhep, cinsel yönelim) sahip grupların üyeleri arasındaki temas, etkileşim ve önyargıların karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 965660
  2. Yazar: ECE ŞAHİN ÖZGÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Parasosyal Temas, Dolaylı Temas, Diziler, Etnik Temelli Gruplararası İlişkiler, Din-Mezhep Temelli Gruplararası İlişkiler, Cinsel Yönelim, Gruplararası Önyargı, Parasocial Contact, Indirect Contact, TV Series, Ethnic-based Intergroup Relations, Religion-Sect Based Intergroup Relations, Sexual Orientation, Intergroup Prejudice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anlaşmazlık Çözümü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kitle iletişim araçları, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir ve kültürel ve sosyal alışkanlıklarımızı, tutumlarımızı, ilişkilerimizi ve hatta algılarımızı doğrudan veya dolaylı olarak şekillendirmektedir. Özellikle, dizi ve film izleme alışkanlıklarının artması, zamanımızın büyük bir kısmını kapsayarak bizi ekranların önünde tutmaktadır. Farklı sosyal ve kültürel kimliklere sahip insanlar arasındaki doğrudan temasın daha az gerçekleşmesiyle birlikte, dizi izleme alışkanlığı da doğal olarak artmıştır. Dizi ve filmlerin büyük bir izleyici kitlesi üzerindeki önemli etkisi göz önüne alındığında, bu dizilerin intergrup ilişkilerini nasıl betimlediğini incelemek önemlidir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, farklı sosyal ve kültürel kimliklere sahip bireyler arasındaki ilişkilerin, temasların ve önyargıların dizi ve filmlerde nasıl tasvir edildiğini keşfetmektir. İntergrup ilişkileri açısından, intergrup temasların niceliği ve niteliği ile intergrup önyargılarının nasıl ele alındığı özellikle önemlidir. Bu nedenle, hem Türk hem de İngilizcenin anadil olduğu ülkelerin dizilerinde intergrup ilişkileri, temaslar ve önyargıların nasıl ele alındığının karşılaştırmalı bir şekilde incelenmesi özel bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada,“iki”etnik temelli intergrup ilişkiler,“iki”dini mezhebi temelli intergrup ilişkiler ve“iki”cinsel yönelim farklılıklarına sahip üç Türk ve üç Amerikan dizisi, intergrup temas ve intergrup önyargı açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Mass media has become an indispensable part of our daily lives, influencing our cultural and social habits, attitudes, relationships, and even shaping our perceptions, whether directly or indirectly. In particular, the growing habit of watching TV series and movies has increasingly occupied a large part of our time, often keeping us locked in front of screens. As direct contact between people with different social and cultural identities has become less frequent, the tendency to watch TV series has naturally increased. Given the significant impact TV series have on large audiences, it is important to examine how they portray intergroup relations. Therefore, the aim of this study is to explore how relationships, contacts, and prejudices between individuals of different social and cultural identities are depicted in TV series. In terms of intergroup relations, both the quantity and quality of intergroup contact and how intergroup prejudices are handled are of particular importance. For this reason, it is of special importance to comparatively examine how intergroup relations, contact and prejudices are handled in both Turkish and American TV series. In this study, three Turkish and three American TV series with“two”ethnic-based intergroup relations,“two”religious-sectarian based intergroup relations, and“two”sexual orientation differences will be analyzed comparatively in terms of intergroup contact and intergroup prejudice.