Demokrasi kültürü bağlamında 28 Şubat sürecini yeniden düşünmek: Köşe yazılarında demokrasi söylemi
Rethinking of 28 February process in the context of democracy culture: Demeocracy discourse in columns
- Tez No: 377782
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞEKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi Kültürü, Söylem, Köşe Yazısı, Postmodern Darbe, Democratic Culture, Discourse, Column, Postmodern Coup
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Demokratik düşüncenin gelişmesinde ve toplum tarafından benimsenerek siyasal ve sosyal alanlarda uygulamaya konmasında basın kuşkusuz hayati öneme sahip tarihsel bir misyonu yerine getirmiştir. Bugün modern demokrasilerde ise basın demokratik değer yargılarının toplum tarafından içselleştirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede basın demokratik değer yargılarının tümünü içeren demokrasi kültürünü de toplumsal bilinçte yaygınlaştırmaktadır. Basın tarafından yaygınlaştırılan demokratik kültür; toplumun demokrasinin erdemlerini içselleştirmesini sağlayarak, demokratik rejimlerin geleceğini de garantiye almaktadır. Bu çalışma kapsamında Türk demokrasi tarihine“postmodern darbe”olarak geçen 28 Şubat sürecinde dönemin önemli gazetelerinde köşe yazarlığı yapan duayen gazetecilerin kaleme aldıkları köşe yazılarındaki demokrasi söylemleri ele alınmıştır. Sekiz ulusal gazetede 48 farklı gazeteci tarafından kaleme alınmış olan 90 köşe yazısında üretilmiş olan demokrasi söylemleri Eleştirel Söylem Analizi Yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu söylemlerin demokrasi kültürü ekseninde değerlendirilmesi sonrasında, Türk basınının duayen gazetecilerinin çoğunun üretmiş oldukları sorunlu demokrasi söylemlerinin demokrasi kültürüne katkı yapmadığı görülmüştür. Demokratik kültürü pekiştirerek, demokratik siyaseti güvence altına alması beklenen basın ve gazeteciler; üretmiş oldukları demokrasi söylemleri üzerinden kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı düşüncelerin toplumsal bilinçte meşrulaşmasına neden olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Press has realized a vital and historical mission for the development of democratic thinking, implementing it in political and social field by societies' embracing. Today press in modern democracies supplies societies with internalizing democratic values. Because of this, press generalizes all democratic values including democratic culture in social conscious. Democratic culture generalized by press supplies society with internalizing goodness of democracy and this ensures the futures of democratic systems. In the content of this study, democracy discourses in columns written by well-known journalists working for important newspapers in 28 February process which was noted in Turkish democracy history as“postmodern coup”. In this context, 90 columns published in 8 national newspapers by 48 different well-known journalists were analyzed according to Critical Discourse Analyze Method. After evaluation of these discourses in the context of democracy discourse, it was seen that almost all democracy discourses produced by well-known Turkish journalists did not make contribution to democratic culture. Although press and journalists are wanted to ensure democratic politics by reinforcing democratic culture, democracy discourses produced by these journalists caused to legitimization of discriminative and disjunctive teachings in social conscious.