İletişim kaygısının sosyal medya kullanımı üzerine olan etkisi:Üniversite öğrencileri üzerine örnek olay incelemesi
The effect of communication apprehension on the use of social media: A case study on university students
  1. Tez No: 377781
  2. Yazar: VEYSEL ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZODAŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, iletişim kaygısı, sosyal medya, Communication, communication apprehension, social media
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırmada“iletişim kaygısının sosyal medya kullanımı üzerine olan etkisi”tespit edilmeye çalışılmaktadır. İletişim kaygısı, bireylerin diğer insanlarla iletişim halindeyken içinde bulunduğu korku ve belirsizlik durumudur. Sosyal medya ise internet teknolojisinin son yıllarda ortaya çıkardığı yeni bir iletişim aracıdır. Araştırmada öncelikle“kaygı ve iletişim kaygısı”kavramları ile yeni iletişim teknolojisi olarak“sosyal medya”açıklanmaya çalışılmıştır. Sosyal medya kendi içerisinde sosyal ağlar, bloglar, internet forum siteleri, fotoğraf ve video paylaşım siteleri, sosyal imleme siteleri, microbloglar, podcastlar ve oyunlar gibi farklı şekillerde sınıflandırılabilir. Araştırmanın analiz kısmında ise Aksaray Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi olmak üzere dört farklı üniversite evren olarak seçilmiştir. Bu üniversitelerden toplam 1139 öğrenci araştırmaya katılmışlardır. Araştırma sonucunda öğrencilerin büyük bir kısmının sosyal medyayı sıklıkla kullandıkları görülmüştür. Bununla birlikte yüksek iletişim kaygısına sahip olan öğrencilerin diğer öğrencilere göre daha az sosyal medya ortamlarını kullandıkları elde edilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
It was aimed to determine in this research that, the effect of general communication apprehension on the use of social media. The communication apprehension is the status of fear and uncertainty which people are in while they are in communication with other people. Social media is a new communication tool which the internet technology has revealed recently. The concepts of anxiety and communication were analyzed and the social media as the new communication technology was aimed to explain. Social media was analyzed through classifying it into various topics such as social networks, blogs, internet forum sites, photo and video sharing, social bookmarking sites, micro-blogs, podcasts and games. In the analysis section of the study, four different universities such as Aksaray University, Ankara University, İstanbul University and Selçuk University were chosen as the universe. Total 1139 students from those universities participated the study. At the end of the study, majority of the students were seen to use social media frequently. Nevertheless, the fact that students with high communication apprehension used the social media less than the other students is among the findings obtained in the study.