Destekleyici bilim etkinlikleri programı eğitiminin okulöncesi eğitim öğretmenlerinin temel bilimsel süreç becerilerini kullanma düzeylerine etkisi
Destekleyici bilim etkinlikleri programi eğitiminin okulöncesi eğitim öğretmenlerinin temel bilimsel süreç becerilerini kullanma düzeylerine etkisi
- Tez No: 377801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA USLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Temel Bilimsel Süreç Becerileri, Okulöncesi Eğitim Öğretmenleri, Basic Scientific Process Skills, Pre-school Teachers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 372
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; Okulöncesi eğitim öğretmenlerinin eğitim ortamında TBSB kullanım düzeylerinin artırılmasına yönelik olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Destekleyici Bilim Etkinlikleri Eğitim Programı'nın”etkisini ortaya koymaktır. Öntest-Sontest kontrol gruplu deneme modelinin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunda; 2013-2014 eğitim yılında İzmir İlinde Zübeyde Hanım Bağımsız Anaokulu ve Dua Tepe Bağımsız Anaokulundaki 34 öğretmen deney grubu, Bergama Anaokulu, Bergama Bağımsız Anaokulu Ve Çiğli Neriman Haşim Emirli Anaokulundaki toplam 34 öğretmen, araştırmanın kontrol grubu olarak yer almıştır. Öğretmenlerin eğitim ortamında Temel Bilimsel Süreç Becerilerini yüksek düzeyde kullanabilmeleri amacıyla hazırlanan Destekleyici Bilim Etkinlikleri Eğitim Programında;“Işık ve Gölge, Donma ve Erime, Doğamız(ağaçlar, yapraklar, taşlar, bitkiler, kökler), Hava ve Su, Kullandığımız Araçlar(Taşıtlar), Kullandığımız Materyaller, Rampalar, İnceleme Gezileri, Madde Etkileşimleri”konularını içeren etkinlikler bulunmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan;“Okulöncesi Eğitim Öğretmenlerinin Temel Bilimsel Süreç Becerilerini Kullanma Düzeyleri Ölçeği”ile toplanmıştır. Deneme ve kontrol gruplarının kendi içlerinde ön-test/son-test puan ortalamalarının karşılaştırılmasında bağımlı t testi kullanılmıştır. Yine deneme ve kontrol gruplarının son test puan ortalamaları ise bağımsız gruplar için t testi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre,“Destekleyici Bilim Etkinlikleri Eğitim Programına”katılan deneme grubundaki öğretmenlerin“Okulöncesi Eğitim Öğretmenlerinin Temel Bilimsel Süreç Becerileri Kullanım Düzeyleri Ölçeği”puan ortalamaları ile kontrol grubu öğretmenlerinin puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak(deneme grubu lehine) 0.05 düzeyinde anlamlı fark gözlenmiştir. Ayrıca, araştırma sonucuna göre; deneme grubundaki öğretmenlerin OÖEÖTBSBKDÖ sontest ve kalıcılık puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak 0.05 düzeyinde anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Yani deneme grubuna verilen DBEEP öğretmenlerin TBSB kullanma düzeyleri üzerinde kalıcılı bir etki sağlamıştır. Araştırmadan elde edilen bu sonuçlar DBEEP'nın okulöncesi eğitim öğretmenlerinin TBSB kullanma düzeyleri üzerinde etkili ve kalıcı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to reveal the effects of 'Supportive Scientific Activities Education Program' that is prepared by the researcher on Pre-school teachers' usage levels of Basic Scientific Process Skills in the educational environment. Pre-test Post-test control group design model is used in the study. The sample of the study was formed with teachers from Zübeyde Hanım and Dua Tepe Independent Pre-schools located in İzmir with 34 participants as experimental group and the control group was formed with teachers from Bergama and Bergama Independent Pre-school and Çiğli Neriman Haşim Emirli Pre-school with the total number of 34 pre-school teachers teaching during the education year of 2013-2014. The 'Supportive Scientific Activities Education Program' which was prepared to help teachers use Basic Scientific Process Skills in the educational environment at a high level includes the following subjects in the activities“Light and Shade, Freezing and Melting, Our Earth (trees, leaves, stones, plants, roots), Air and Water, Motor Vehicles being used (Means of Transport), Materials that we use, Ramps, Observation Trips, Substance Interactions”. In order to collect the data“Pre-School Teachers' Usage Levels of Basic Scientific Process Skills Scale”(PSTULOBSPSS) which was prepared by the researcher is used. Dependent t-test is used while comparing experimental and control group pre-test and post-test score average. Nevertheless, the post-test score average of experimental and control group compared with the independent group t-test. According to the results of the present study, the difference between the average scores of teachers forming the experimental group and taking“Supportive Scientific Activities Education Program”and the control group was meaningful in terms of using Basic Scientific Process Skills in favor of the experimental group at 0.05 level. In addition, there was no meaningful difference regarding PSTULOBSPSS post-test and permanence average scores of the experimental group statistically at 0.05 level. In other words, the Supportive Scientific Activities Education Program taken by the experimental group had a permanent effect on teachers' levels of usage of Basic Scientific Process Skills. The results of the present study show that Supportive Scientific Activities Education Program is effective and permanent on teachers' levels of usage of Basic Scientific Process Skills.