Okul öncesi eğitimde stem yaklaşımının kullanımı: Oyun temelli mühendislik tasarım uygulamaları
The usage of STEM approach in preschool education: Play-based engineering design practices
  1. Tez No: 825935
  2. Yazar: GÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇEPNİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, oyun temelli öğrenme, problem çözme becerisi, STEM yaklaşımı, play based learning, preschool education, problem solving skill, STEM approach
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönemde STEM eğitimine yönelik geliştirilen oyun temelli mühendislik tasarım etkinliklerinin çocukların problem çözme becerileri üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve uygulanan etkinliklerin çocuklar, aileler ve öğretmenler açısından değerlendirilmesidir. Araştırmada karma yöntem deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda veri toplama aracı olarak“Fen Eğitiminde Problem Çözme Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel boyutunda ise“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formları”kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Yalova ili Çiftlikköy ilçesinde bulunan bir devlet ilkokulundaki anasınıflarına devam eden 52 çocuk (deney-1, deney-2 ve kontrol grubu) ile deney gruplarındaki çocukların aileleri ve öğretmenleri oluşturmaktadır. Geliştirilen etkinlikler deney gruplarında sekiz hafta boyunca haftada üç gün olacak şekilde uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise grubun öğretmeninin uygulamalarına ek herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Nicel veriler SPSS 22 programı ile analiz edilirken, nitel veriler betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgulara dayalı olarak uygulanan etkinliklerin çocukların fen eğitiminde problem çözme becerilerine olumlu yönde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak elde edilen bulgular, etkinliklerin çocukların gelişim düzeylerine uygun, bilişsel, sosyal-duygusal ve motor gelişimlerini destekleyici ve ayrıca çocuklar için oldukça ilgi çekici olduğunu göstermektedir. Bunun yanında, uygulama sürecinin ailelerin mühendislik tasarım etkinliklerine olan ilgilerini ve öğretmenlerin STEM eğitimini uygulamaya yönelik güven duygularını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of play-based engineering design activities developed for STEM education in preschool period on children's problem solving skills and to evaluate the activities in terms of children, families and teachers. Mixed method experimental design was used in the study. In the quantitative dimension of the study, the“Problem Solving Scale in Science Education”was used as a data collection tool. In the qualitative dimension,“Semi-structured Interview Forms”were used. The study group of the research consisted of 52 children (experiment-1, experiment-2 and control groups) attending kindergartens in a state primary school in Çiftlikköy district of Yalova province in the 2021-2022 academic year, and the families and teachers of the children in the experimental groups. The activities developed were applied to the experimental groups three days a week for eight weeks. In the control group, no additional intervention was made by the teacher of the group. Quantitative data were analyzed with the SPSS 22 program, while qualitative data were subjected to descriptive and content analysis. Based on the findings obtained from the study, it was concluded that the activities positively affected children's problem solving skills in science education. In addition, the findings show that the activities are appropriate for children's developmental levels, support their cognitive, social-emotional and motor development, and are also very interesting for children. In addition, it was concluded that the implementation process increased families' interest in engineering design activities and teachers' confidence in implementing STEM education.