Possible underlying mechanisms of thought-action fusion and related appraisal processes as a function of perseverative obsessive-compulsive-like reasoning
Obsesif kompulsif benzeri tekrarlı akıl yürütmeye bağlı olarak düşünce eylem kaynaşması ve ilişkili değerlendirme süreçlerinin temelindeki olası mekanizmalar
  1. Tez No: 377811
  2. Yazar: TALAT DEMİRSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE MISIRLISOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, düĢünce eylem kaynaĢması, tekrarlı akıl yürütme, psikoeğitim, değerlendirme süreçleri, obsessive compulsive disorder, thought-action fusion, perseverative reasoning, psychoeducation, appraisal processes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışma Obsesif kompulsif (OK) hastalarda gözlenen düşünce eylem kaynaşması ile ilgili deneyimin ve buna eşlik eden değerlendirme süreçlerinin bir benzerini 131 düşük ve yüksek semptomatoloji gösteren öğrencide ve 52 OK hastada oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde, katılımcıların düşünce eylem kaynaşması deneyimine neden olan bir durum içine girdikleri ve durumun içinde tekrarlı bir şekilde aklı yürüttükleri bütünleştirilmiş yeni bir paradigma kullanılmıştır. Öğrenci grubu Padua Envanteri – Washington Eyalet Üniversitesi Revizyonu uygulanarak taranmış ve semptomatoloji düzeylerine göre düşük ve yüksek gruba atanmışlardır. Öncelikle, tüm katılımcılardan bir kısa hikaye okumaları istenmiştir. Sonrasında tekrarlı akıl yürütme görevi için eğitilmişlerdir. Bu eğitimi baz alarak OK benzeri korkulan iki durumu birbirine tekrarlı şekilde neden sonuç ilişkisi içinde bağlamaları istenmiştir. Sonra, katılımcıların yarısı düşünce eylem kaynaşmasına yönelik bir psikoeğitim (PE) almışlardır. Diğer yarısı da, kontrol koşulu olarak, stresle ilgili PE almışlardır. Katılımcıların olaylar arası nedensel ilişkiye ne derece inandıkları, ne derece belirsizlik yaşadıkları, durumlar arası nedensellikle ilgili hissettikleri sorumluluk, pişmanlık, suçluluk ve rahatsızlık düzeyleri ve katılımcıların ne oranda düşüncelerini bastırma ile ilgili bir dürtü hissettikleri ile ve düşünce eylem kaynaşmasının bileşenleri ile ilgili değerlendirme süreçleri tekrarlı akıl yürütmeden önce ve sonra ve PE'den sonra olmak üzere ölçülmüştür. Genel olarak, yüksek OK grubunda ve hasta grubundaki puanlar düşük OK grubundan yüksektir. PE'in etkisi bazı bağımlı değişkenlerde gözlenmiştir ancak bazılarından bu etki gözlenmemiştir. Tüm bu sonuçlar güncel literatür eşliğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study aims to simulate a thought-action fusion (TAF) experience observed in obsessive compulsive (OC) patients and its accompanying appraisal processes in students with low and high OC-symptomatology, and in OC patients. A novel paradigm, integrating TAF induction with perseverative reasoning was utilized. Participants were 131 university students, and 52 OC patients. Students were screened and assigned to the low and high OC symptomology group according to their Padua Inventory-Washington State University Revision (PI-WSUR) scores. Firstly, participants read the vignette. Next, they were trained for perseverative reasoning which was followed by a task in which they were asked to link two OC-like feared situations perseveratively in a cause-and-effect relation. Later, for the psychoeducation (PE) manipulation, while half of the participants read psychoeducational information about TAF, while the other half read the psychoeducational information about stress, which was the control condition. Appraisal ratings such as credibility, uncertainty, responsibility, regret, guilt, distress, the urge for suppression and lastly likelihood and morality components of TAF for the causal link between situations were assessed before and after perseverative reasoning, and after the psychoeducation. In general, scores for the high OC and OCD-patient groups were higher than that of the low OC group. The effect of PE was observed in a group of dependent variables but not others, which is discussed in detail. Results and their clinical implications are discussed related to the current literature.