(The) Concept of 'Information Society' as the basis of EU's 'New' Media Policy:A critical appraisal
AB'nin 'Yeni' medya siyasasının dayanağı olarak 'Enformasyon Toplumu' kavramı: Eleştirel bir değerlendirme
- Tez No: 377810
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Enformasyon Toplumu, GİMH Direktifi, Avrupa Birliği, Kapitalizm, Enformasyon ve İletişim Teknolojileri, Information Society, AVMS Directive, European Union, Capitalism, Information and Communication Technologies (ICTs)
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
“Enformasyon Toplumu”1990'ların ortalarında pekçok ulusal hükümet ve uluslararası örgüt tarafından Batılı (Kapitalist) ülkeler için ulaşılması istenen bir toplumsal hedef olarak görüldü. Avrupa Birliği (AB), kavrama bağlılığını defalarca tekrar etmesi ve bir“Avrupa Enformasyon Toplumu”inşa etmek için uygulamaya koyduğu siyasalarını, tüm ilgili kamu siyasası alanlarına genişletmesi nedeniyle, ön plana çıkan yönetsel örgütlerden biri olmuştur. AB'de sayısal medya ortamında yayıncılığın yeniden düzenlenmesi bu siyasalar kapsamında ele alınan en son meseledir ve bu düzenleme derinleşen liberalizasyon ile kamu çıkarının erozyonu arasındaki bağlantıya ilişkin teorik bir tartışma için güncel bir vaka ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma AB'de“Enformasyon Toplumu”kavramı etrafında kurulan siyasa söylemi ve bunun sayısal medya siyasasının şekillenmesinde oynadığı rolü anlama ve açıklama amacındadır. Çalışma AB'nin yeni medya direktifinin (GİMH Direktifi) 'yönetişim' sürecinde üretilen söylemlere odaklanan bir eleştirel siyasa incelemesi yapmaktadır. Bu amaca yönelik olarak,“Avrupa Enformasyon Toplumu”na ilişkin önceden tanımlanmış hedefler ile GİMH Direktifinin yapılışında ortaya çıkan farklı söylem koalisyonları çevresinde örgütlenen çıkar ve çıkar grupları arasındaki bağlantıları gösterilmeye çalışılmaktadır. Çalışma,“Enformasyon Toplumu”kavramının, müreffeh bir toplumu işaret ederek ve 'teknolojik yeniliği' ve 'rekabeti' ayrıcalıklı hale getirerek, mevcut toplumsal (Kapitalist) düzeni haklı çıkarmanın yeni yollarını arayan çıkar gruplarını gizleyen bir aforizma olarak işlev gördüğü sonucuna ulaşmaktadır. Buna uygun olarak,“Avrupa Enformasyon Toplumu”için uygulamaya konan siyasalar ile medya siyasası 'altyapısal' endişelere, '(kültürel) içerik' ile ilgili kaygılara göre öncelik veren ve editoryal içerik ile reklam arasındaki ayrıma ilişkin en temel yayıncılık ilkelerini bile yok eden bir 'bütünleşme' içine girer.
Özet (Çeviri)
“Information Society”(IS) was targeted as a new social order for Western (Capitalist) countries by many governments and governmental organizations in the mid-1990s. European Union (EU) has become the prominent one among these governmental bodies since it has reiterated its commitment to the concept and enlarged its policies for building a“European Information Society”to all related fields of public policy. Re-regulation of broadcasting media in the EU has become the most recent issue dealt with in the scope of these policies. This study seeks to understand and explain the policy discourse centered around (the) concept of“IS”and the role it played in the formation of digital media policy of the EU. The study conducts a critical policy analysis with a particular focus on the discourses produced in the 'governance' process of new media (AVMS) directive of the EU. Towards this end, the study tries to show the connections between the pre-defined goals of“IS”and vested-interests organized around different discourse coalitions in the making of AVMS Directive. The study concludes that denoting an affluent society and privileging 'technological innovation' and 'competition', (the) concept of“IS”has served as an aphorism to conceal the vested-interests searching for new ways of justifying existing social (Capitalist) order. Accordingly, policies for“IS”integrate with digital media policy in a specific way giving priority to 'infrastructure' over the '(cultural) content' and resulting in that even the most basic principles of broadcasting separating advertisement from editorial content is wiped out.