Relationship between the organizational climate and occupational stress experienced by english instructors in the preparatory schools of five universities in Ankara
Ankara'daki beş üniversitenin hazırlık okullarında görev yapan ingilizce öğretim görevlisi/okutmanların algıladıkları iş stresi ile örgüt iklimi arasındaki ilişki
- Tez No: 377825
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇE GÖKALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, İş Stresi, Yönetici, Öğretim Görevlisi/Okutman, İngilizce Hazırlık Okulu, Organizational Climate, Occupational Stress, Administrator, Instructor, English Preparatory School
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma örgüt iklimi ile İngilizce öğretim görevlisi / okutmanların iş stresi arasındaki ilişkiyi araştırmak amacı ile yapılmış, yöneticinin iş stresini önlemede veya azaltmadaki rolü araştırılmıştır. Buna ek olarak, meslektaşlar arası işbirlikçi öğretmen davranışı ile umursamaz öğretmen davranışı da incelenmiştir. Çalışmaya, beş universitenin İngilizce bölümlerinde çalışan 276 öğretim görevlisi/okutman katılmış ve iki envanter doldurmuşlardır. Çalışmadaki bağımsız değişken örgüt iklimi olup, Hoy ve Tarter (1997) tarafından geliştirilen, Yılmaz ve Altınkurt (2013) tarafından Türkçe'ye çevirilen Örgüt İklimi Ölçeği (TSI) ile ölçülmüştür. Bağımlı değişken olan iş stresi ise Fimian ve Fastenau (1990) tarafından geliştirilen, Kızıltepe (2007) tarafından Türkçe'ye çevirilen İş Stresi Envanteri (TSI) ile ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar destekleyici ve/veya kısıtlayıcı bir yönetici ile öğretim görevlisi/okutmanların iş stresi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Sonuçlar aynı zamanda işbirlikçi ve/veya umursamaz öğretim görevlisi/okutmanlar ile meslektaşları arasında iş stresi ile ilgili bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçların etkisi tartışılmış ve gelecekte yapılacak araştırmalar için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Relationship between the organizational climate and occupational stress experienced by English instructors in the Preparatory Schools of five universities in Ankara was examined. Role of the administrator in either preventing or lessening the occupational stress of the instructors related to his supportive or restrictive approach was explored. In addition, role of the teachers' behavior as being collegial or indifferent, and its relationship with the occupational stress of the other teachers was examined. 276 instructors working in the English departments of five universities completed two questionnaires. The predictor variable was the organizational climate with six subscales as supportive administrator, directive administrator, restrictive administrator, collegial teacher, intimate teacher and indifferent teacher. It was measured by the Organizational Climate Index (OCI) designed by Hoy and Tarter (1997), and translated to Turkish by Yılmaz and Altınkurt (2013). The dependent variable was occupational stress measured by the Teacher Stress Inventory (TSI) designed by Fimian and Fastenau (1990), and translated to Turkish by Kızıltepe (2007). The results indicated that there was a significant relationship between a supportive, and/or restrictive administer and the occupational stress of the instructors. The results also showed that working with collegial, and/or indifferent instructors had impact on the occupational stress of the instructors. The implications of these findings were discussed and recommendations for further research were made.