Social change in Turkey: An analysis through selected films
Türkiye'de sosyal değişim: Sinema filmleri yoluyla bir analiz
  1. Tez No: 377824
  2. Yazar: ÇİÇEK COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyolojik Tahayyül, Duygular Sosyolojisi, Film Çalışmaları, Alan Araştırmaları, Sosyal Değişim, Sociological Imagination, Sociology of Affects, Film Studies, Field Studies, Social Change
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu çalışma Türkiye'de 1950-1980 yılları arasındaki sosyal değişimi, sinema filmleri ve sosyolojik alan araştırmaları üzerinden karşılaştırmalı olarak inceleyerek, inceleme/araştırma literatürüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışma“sosyolojik tahayyül”ve“duygular sosyolojisi”nin önerdiği şekilde görsel kaynakların kullanılması ile var olan araştırma yöntemlerine bir alternatif/katkı geliştirilebileceği düşüncesinden yola çıkmaktadır.“Sosyolojik tahayyül”ve“duygular sosyolojisi”ne dayanılarak, iddia edilmektedir ki, sosyolojik araştırmalarda sinema filmlerinden yararlanmak, sosyal meselelerin izleyiciye hızlı ve etkili biçimde aktarılabilmesini ve analiz edilebilmesini sağlamaktadır. Sinema filmlerinde kişi, anlatılan hikâye ve karakterle görselliğin etkisi ile hızlı biçimde özdeşlik kurabileceği için, sinema filmlerinde anlatılan sosyal meseleler izleyiciye hızlı ve direkt bir biçimde aktarılabilir. Bu amaçla çalışma için seçilen sosyolojik alan araştırmaları ve sinema filmleri içerikleri ve Türkiye'deki sosyal değişimi inceleyişleri açısından karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmanın yapılabilmesi için beş tane alan araştırması ve sekiz tane sinema filmi seçilmiştir. Ardından, sosyologların alan araştırmalarında odaklandıkları konulara dayanılarak altı tane kavram belirlenmiş ve filmlerin bu kavramlara yaklaşımları incelenmiştir. Çalışma Türkiye'de 1950-1980 arasındaki sosyo-ekonomik değişimlerin ve sosyoloji disiplini içinde ampirik araştırmaların gelişiminin incelenmesi ile ilerlemektedir. Ardından, sinemada klasik anlatı yapısına, karakter yapısına, sosyal tiplerin temsillerine ve Türk sinemasının gelişimine odaklanmaktadır. Son olarak, çalışma alan araştırmalarının ve sinema filmlerinin sosyal değişim konusuna nasıl odaklandıklarını incelemeyi ve sosyolojik tahayyül ve duygular sosyolojisi üzerinden sinema filmlerinin sosyal araştırmalarda kullanılabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the research literature through the comparative examination of selected field studies and cinema films on social change in Turkey between 1950 and 1980. The study derives from the argument that it is possible to develop an alternative/contribution to the current research methods through the use of visual sources by means of the suggestions of the 'sociological imagination' and 'sociology of affect'. Depending on sociological imagination and sociology of affects, it is claimed that the use of cinema films in sociological research enables fast and effective analysis of the social issues and their fast and effective transfer to the audience. The individual can comprehend social issues effectively and faster through films relevant with the subject since she/he can identify with the story and characters of the film with the effect of visuality. Contents of sociological field studies and cinema films that were chosen for the present study are compared in terms of their examination of social change in Turkey. In order to make this comparison, five field studies and eight cinema films were selected. Afterwards, depending on the issues the sociologists focused on their field studies, six concepts were determined, and the films' approach towards these concepts are analyzed. Study progresses with the examination of socio-economic developments and developments of empirical studies in sociology discipline in Turkey between 1950 and 1980. Then, it focuses on the classical narrative structure, character structure, representations of social types and development of Turkish cinema. Finally, the study aims both to analyze how field studies and cinema studies focus on the issue of social change; and to indicate that cinema films can be used in social researches through the sociological imagination and sociology of affects.