Women's changing experiences with patriarchy during rural transformatin of Turkey: a case study in a Central Anatolian town Avanos
Kırsal dönüşüm sürecinde kadınların değişen ataerkil deneyimleri: Bir Orta Anadolu ilçesi- Avanos-
- Tez No: 377829
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ataerkillik, Kırsal Dönüşüm, Toplumsal Cinsiyete Dayalı İş bölümü, Patriarchy, Rural Transformation, Gender Division of Labour
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu tez bir Orta Anadolu ilçesi olan Avanos'ta 1980'lerden sonraki kırsal dönüşümle birlikte kadınların değişen ataerkil deneyimlerini incelemek üzerine yapılmış feminist bir araştırmadır. Bu araştırmanın temel argümanı ataerkil ve kapitalist sistemin kadınların ezilmesinin temel kaynakları olduğu ve bu yapılardan birindeki değişimin diğerini yakından etkilediğidir. Araştırmanın bulguları göstermiştir ki, üretken ve yeniden üreten (reproduktif) emeğin nasıl örgütlendiği, bu iki emek tipinin yoğunluğu ve kontrolü kadının yaşam döngüsü içerisindeki ataerkil deneyimlerini belirlemektedir. Bu bağlamda, kırsal dönüşüm sonucunda eğitim, evlilik ve istihdamdaki değişiklikler kadının hareketliliğini arttırmış, sınırlı da olsa otonom aktörler olmasını sağlamış olsa da, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümünün doğasında, özellikle bakım emeğinin örgütlenmesinde temel bir değişim olmadıkça kadının özgürleşmesinden söz etmek mümkün olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a qualitative study on women's changing patriarchal experiences after 1980s during rural transformation process of a central Anatolian district –Avanos- from a feminist perspective. The main argument of this research that patriarchy and capitalism are the main sources of women's oppression today, and a change in one affects the other closely. According to the findings of the research, the organization, control and intensity of both productive and reproductive labour of women determine the patriarchal experiences in their life-cycle. Although the rural transformation process enables women to expand their mobility, increase their agency and gain autonomy albeit limited in terms of education, marriage and employment patterns one cannot mention women's liberation from patriarchy without a revolutionary change in the nature of gender division of labour specifically without a revolutionary organization of care.