An Analysis of Science Teachers' Genetics Literacy and Related Decision Making Process
Fen bilimleri öğretmenlerinin genetik okuryazarlık düzeylerinin ve karar verme süreçlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 377828
  2. Yazar: ÜMRAN BETÜL CEBESOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEREN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik Okuryazarlık, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Tutum, Karar Verme Süreçleri, Genetics Literacy, Science Teachers, Attitude, Decision-Making
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Bu çalışmanın, iki amacı bulunmaktadır: İlki, ortaokul fen bilimleri öğretmenlerinin genetik okuryazarlık düzeyleri, çeşitli genetik okuryazarlık konularına yönelik tutumları ve genetik okuryazarlık konularının öğretimine yönelik algılarını ile bu değişkenler arasındaki ilişkilere etki edebilecek faktörler (cinsiyet, mesleki deneyim, mezun olunan bölüm, genetik okuryazarlığa yönelik ilgi ve genetik okuryazarlığın öğrenildiği bilgi kaynakları) arasındaki ilişkileri incelemektir. Diğer amacı ise, fen bilimleri öğretmenlerin genetik okuryazarlık ile ilgili farklı konularda karar verme süreçlerini ve bu süreçleri etkileyen faktörleri incelemektir. Bu amaçla, Genetik Okuryazarlık Ölçme Envanteri, Genetik Okuryazarlığa Yönelik Tutum Ölçeği ve Genetik Okuryazarlık Öğretimine Yönelik Algı Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada, nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmına, Ankara ilinde farklı okullarda görev yapan 435 fen bilimleri öğretmeni katılırken, nitel kısmına ise 18 fen bilimleri öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır. Nicel verilerin analizinde kanonik korelasyon yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar, genetik konularına ilgi duyan ve kendilerini daha bilgili algılayan kadın fen bilimleri öğretmenlerinin, daha yüksek düzeyde genetik okuryazar bireyler olduklarını ortaya koymuştur. Buna ek olarak, bu öğretmenlerin genel tutumlarının daha pozitif olduğu ve öz-yeterlik algılarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, aynı öğretmenlerin gen terapisi ve gen terapisi uygulamalarına yönelik olumsuz bir tutum içinde oldukları görülmüş ve bu öğretmenler, genetik okuryazarlık konularının fen sınıflarında öğretilmesinin önünde öğrencilerin ilgi ve başarıları gibi belli engeller olduğunu belirtmişlerdir. Nitel verilerin analizi sonucunda ise, öğretmenlerin karar verme süreçlerinde çeşitli faktörlerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin karar verme süreçlerini etkileyen en temel faktörün ahlaki faktör olduğu, bununla birlikte, bu süreçlerde birden fazla faktörün birbiri ile etkileşimde olduğu ve incelenen genetik okuryazarlık konularına göre farklılık gösterdiği bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was twofold. The study, first explored the relationships among science teachers' background characteristics (gender, teaching experience, self-perceived interest in genetics and self-perceived knowledge in genetics), their genetics literacy levels, attitudes towards various issues in genetics literacy and perceptions of teaching issues in genetics literacy. Second, the present study was aimed to explore the factors that influence science teachers' decision making processes. In current study, sequential explanatory design, a type of mixed method research, was adopted. 435 science teachers working in public middle schools in Ankara participated in the quantitative part of study. Participating teachers completed Genetics Literacy Assessment Inventory, Attitudes towards Issues in Genetics Literacy Scale and Perceptions of Teaching Issues in Genetics Literacy Scale. Semi-structured interviews were conducted with 18 volunteer science teachers in the qualitative part of study. Results revealed that being female, having high level of interest in genetics and perceiving themselves as knowledgeable in genetics were associated with higher levels of knowledge in genetics literacy and favorable general attitudes as well as believing the necessity of introducing genetics literacy and holding higher self-efficacy teaching beliefs. They, however, were likely to emphasize more hinderer factors as well as holding unfavorable attitudes towards gene therapy and gene therapy applications implying that their attitudes were context dependent. Likewise, their decisions were changed based on the issues being investigated. While their decisions were influenced by a wide range of factors, the emergent factor that influenced their decisions was found as moral considerations.