Science teachers' theory and pedagogy of argumentation in science education: Design, implementation, and evaluation of a graduate course through educational design research
Fen bilimleri öğretmenlerinin, fen eğitiminde argümantasyona ilişkin kuram ve pedagojileri: Bir yükseköğretim dersinin eğitim tasarım araştırması ile tasarımı, uygulaması ve değerlendirilmesi
- Tez No: 377849
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Tasarımı Araştırması, Argümantasyon, Öğretim Stratejileri, FenBilgisi Öğretmen Eğitimi, Otoetnografi, Educational Design Research, Argumentation, Instructional Strategies, Science Teacher Education, Auto-ethnography
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
Bu çalışma, fen bilimleri öğretmenlerinin fen eğitiminde argümantasyona ilişkin kuram ve pedagojilerinin geliştirilmesini hedefleyen bir yükseköğretim dersinin tasarım, uygulama ve değerlendirilmesine yönelik eğitim tasarımı araştırmasıdır. Çalışmada dersin eğitim tasarımı olarak geliştirilmesi öze dönüşlü yaklaşımla betimlenmiştir. Ayrıca çalışmada fen bilimleri öğretmenlerinin argümantasyona dayalı derslerinde uyguladıkları öğretim stratejileri araştırılmıştır. Çalışmada fen bilimleri alanında yükseköğretim yapan 1 ortaokul fen bilgisi öğretmeni, 2 lise kimya öğretmeni ve 4 yükseköğretim öğrencisi yer almıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm“Fen Öğretiminde ve Öğreniminde Argümantasyon”başlıklı yükseköğretim dersinin tasarım, uygulama ve değerlendirilmesini betimlemektedir. Bu bölümde öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla bir eğitim tasarım araştırması yürütülmüştür. Ders ses kayıtları, son görüşmeler ve katılımcı öğretmenlerin yazılı çalışmaları veri kaynaklarını oluşturmaktadır. Bulgular etkili bir eğitim tasarımı içeriğini ortaya koymaktadır. Ayrıca bulgular, bu tasarım içeriğinin öğretmenlerin argümantasyona ilişkin anlayışlarına katkıda bulunduğunu ve öğretmenlerin fen eğitiminde argümantasyona ilişkin üst düzey bilgi sahibi olduklarını göstermektedir. İkinci bölüm, katılımcı öğretmenlerin argümantasyona dayalı derslerinde uyguladıkları öğretim stratejilerinin araştırılmasıdır. Bu araştırmada, öğretmenlerin ders görüntü kayıtları, kendi uygulamalarına ilişkin yansıtıcı konuşma ses kayıtları, son görüşmeler ve öğretmenlerin yazılı çalışmaları veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Bulgular, öğretim stratejilerini altı üst kategoride toplayarak yorumlanmıştır: argümantasyona yönelik pedagojik bilgi, argümantasyona yönelik üst düzey pedagojik bilgi, genel pedagojik bilgi, genel üst düzey pedagojik bilgi, üst bilişsel stratejik bilgi ve argümantasyona yönelik üst bilişsel stratejik bilgi.
Özet (Çeviri)
The current study is an educational design research on the design, implementation and evaluation of a graduate course that is aimed at improving science teachers' theory and pedagogy of argumentation in science education. It was aimed to describe the educational design process of a graduate course with a reflexive approach. In addition to the design process, the science teachers' instructional practices in argumentation based lessons were explored in the study. The participants were 1 elementary school science teacher, 2 high school science teachers and 4 graduate students, who were all pursuing a graduate degree in science education. The study comprised two parts: The first part reported the design, implementation and evaluation of a graduate course, named as“Argumentation in Science Teaching and Learning”. Educational design research methodology was applied to achieve the professional development of science teachers. The audio-recorded course sessions, post-interviews, and participants' written materials were constituted the data. The results revealed the elements of an effective design solution. Moreover, the results demonstrated that the design solution contributed to the participants' understanding of argumentation, and all participants had meta-level knowledge of argumentation in science education. The second part was the exploration of the participants' instructional strategies on argumentation based lessons. Data sources included the participants' video-recorded classroom practices, audio-recorded reflections, post-interviews, and participants' written materials. The findings revealed six typology named as argumentation specific pedagogical knowledge, meta level pedagogical knowledge specific to argumentation, general pedagogical knowledge, meta level general pedagogical knowledge, meta-strategic knowledge, and meta-strategic knowledge specific to argumentation.