The real exchange rate and economic growth
Reel döviz kuru ve ekonomik büyüme
  1. Tez No: 377853
  2. Yazar: DUYGU YOLCU KARADAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Reel döviz kuru, büyüme, ortak bağıntılı etkiler, Türkiye imalat sanayi, sektörel analiz, Real exchange rate, growth, common correlated effects, Turkish manufacturing industry, sectoral analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Reel döviz kurundaki değer kaybının ekonomi üzerindeki etkisinin genişletici mi yoksa daraltıcı mı olduğu iktisat yazınının tartışmalı konularındandır. Bu çalışmanın temel amacı, reel kur değişmelerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ampirik olarak incelemektir. İlk olarak, reel kur değişmelerinin büyüme üzerindeki etkisi geniş bir ülke panel veri seti kullanılarak incelenmiştir. Bu bağlamda, geleneksel panel veri tahmin yöntemlerinin yanısıra, panel eşbütünleşme ve küresel şoklar gibi ortak bağıntılı etkileri dikkate alan yeni yöntemler kullanılmıştır. İkinci olarak, Türkiye imalat sanayi sektörlerinin üretimlerinin reel kur değişmelerine vereceği tepkinin sektörel bazdaki heterojenliği göz önüne alınarak, reel kur değişmelerinin imalat sanayi ithalat, ihracat ve üretimi üzerindeki etkisi, sektörlere özgü özellikler dikkate alınarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular, reel kurdaki değer kaybının gelişmekte olan ülkelerde daraltıcı olduğunu ancak gelişmiş ülkeler için herhangibir etkiye sahip olmadığını göstermiştir. Ek olarak, gelişmekte olan ülkelerdeki bu daraltıcı etki, ülkelerin borç dolarizasyon oranı arttıkça artmaktadır. Sektörel bazdaki sonuçlara ilişkin olarak da, sektörel üretimdeki büyümenin ülke parasının değer kaybetmesinden negatif olarak etkilendiği ve bu negatif etkinin yüksek ve orta-yüksek teknolojili sektörler için daha fazla olduğu bulunmuştur. Ayrıca, reel kurdaki değer kaybının üretim üzerindeki olumsuz etkisi, sektörün ihracat oranı arttıkça azalırken, ithalat bağımlılığı arttıkça artmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is controversial in the literature whether depreciation of real exchange rate is expansionary or contractionary for the economy. The main aim of this thesis is to empirically examine the effect of real exchange rate changes on economic growth. Firstly, the growth effects of real exchange rate changes are investigated using a wide panel data set of countries. To this end, we apply not only the conventional panel data estimation procedures but also panel cointegration and the recent procedures taking into account the possible common correlated effects such as global shocks. Secondly, given the importance of sectoral heterogeneity of the impact of real exchange rates on the response of industrial production of Turkish manufacturing industry, the impact of real exchange rate changes on imports, exports, and production of Turkish manufacturing industry sub-sectors is examined taking into account also some sector-specific characteristics. The results showed that depreciation of the real exchange rate is contractionary for developing countries while real exchange rate changes have not any significant effect for developed countries. Additionally, this contractionary effect for developing economies increases with the degree of liability dollarization. Regarding the results of industry-level analysis, output growth of industries is negatively affected from real depreciations whereas this negative effect is larger for high and medium-high technology sectors. Additionally, this negative effect declines as the export share of the sector increases and it rises as its import dependency increases.