The impact of real effective exchange rate and its volatility on economic growth in the OECD
OECD'de gerçek efektif döviz kuru ve volatilitesinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 852825
  2. Yazar: SAMSON ADEWALE DADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA GÖRKEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Büyüme, Döviz Kuru, Sabit Etkiler, Volatilite, Oynaklık, Reel Efektif Döviz Kuru, OECD, Economic Growth, Exchange Rate, Fixed Effect, REER, Volatility, OECD
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, 36 OECD ülkesinde reel efektif döviz kurunun (REDK) ve onun oynaklığının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini 1996 ile 2020 yılları arasındaki dönem için panel veri ekonometri yöntemlerinden sabit etkiler (SE) ve tesadüfi etkiler (RE) tahmincilerinden faydalanarak incelemektedir. Ampirik analizde; Hausman test sonuçları, SE modelinin RE modeline kıyasla üstün olduğuna işaret ettiğinden SE modeli tahmin edilmiş ve bu modelde yatay-kesit bağımlılığı, değişen varyans ve otokorelasyonun varolduğu tespit edilmiştir. Driscoll-Kraay standard hataları türetilerek tahmin edilen dirençli SE model sonuçlarına göre, OECD ülkelerinde incelenen dönem boyunca, REDK'nin iktisadi büyümeyi istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilediği, REDK oynaklığının ise istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Dirençli standard hatalarla elde edilen SE modeline ilişkin bulgular, iktisadi büyüme üzerinde; kamu tüketim harcamalarının anlamlı ve negatif, gayri safi brut sermaye oluşumunun ise anlamlı ve pozitif etkide bulunduğunu göstermektedir. Nüfus artışı ve ticaretin ekonomik aktivite üzerine etkisine rastlanmazken, enflasyona ilişkin sonuçlar ters yönlü etkiye işaret ederken istatistiksel anlamlılık bakımından birbirinden farklı sonuçlar göstermektedir. Bu çalışma ile elde edilen bulgular, OECD ülkelerinde son on yıllarda, REDK ve REDK oynaklığının iktisadi büyüme üzerindeki etkisinin birbirinden farklı olduğunu ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of the real effective exchange rate (REER) and its volatility on economic growth from 1996 to 2020 in 36 OECD countries utilizing fixed effects (FE) and random effects (RE) methodologies from panel data econometrics. For empirical analysis, the Hausman test indicates that the fixed effect method is superior to the random effect method; and there were presence of cross-sectional dependencies, autocorrelation, and heteroskedasticity in the FE model. The robust estimates derived by the FE estimation using DRK S.E. indicate that the impact of the real effective exchange rate on economic growth is negative and statistically significant whereas the REER volatility has an insignificant effect on economic growth in the OECD throughout the examined period. The findings from the FE model with robust S.E. further evidence a significantly negative impact of GCE and a significantly positive impact of GCF on economic growth. While population growth and trade do not result in any significant impact on economic activity, the influence of inflation on GDP growth presents mixed findings on significance levels both of which point out to negative impacts. This study presents crucial outcomes in that the impacts of REER and REER volatility on economic growth present diversified outcomes over the past decades in the OECD.