Going public: Women s experience of everyday urban public space in Ankara across generations between the 1950s and the 1980s
Dışarı çıkmak: Ankara da 1950 lerden 1980 lere kadınların kuşaklar boyu gündelik kamusal kent mekanı deneyimleri
  1. Tez No: 377854
  2. Yazar: SELDA TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SAKTANBER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, kamusal mekân, kent, gündelik hayat, Ankara, Women, public space, city, everyday life, Ankara
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 472
Özet
Bu çalışmanın ana konusu, kadınların kentsel kamusal mekanlardaki gündelik hayatlarına odaklanarak, mekan ve toplumsal cinsiyet arasındaki ilişkilerin ortaya konmasıdır. Türkiyenin başkenti Ankara özelinde, kent gündelik hayatında kamusal mekanların kadınlar tarafından erişimine ve kullanımına ilişkin yapılan bu kapsamlı araştırmanın temel amacı, kadınların evin dışındaki dünyayı nasıl algıladıkları ve onunla nasıl ilişkilendiklerini anlamaktır. Çalışma ayrıca, kadınların kamusal mekan deneyimlerini nasıl yorumladıklarını ve nasıl anlattıklarını incelemektedir. Farklı kuşaktan kadınların gündelik hayatlarındaki mikro pratikler ve mikro hedefler incelenerek, Türkiye modernleşmesinin toplumsal cinsiyet ve mekan ilişkisi perspektifinden eleştirel bir irdelemesi yapılmıştır. Bu ampirik çalışma, kamusal mekanın kadınlar tarafından erişimine ve kullanımına ilişkin belirli kültürel normların ve pratiklerin kuşaktan kuşağa nasıl aktarıldığına ışık tutmaktadır. Çalışma temel olarak Türkiye modernleşme sürecinin olgunlaşma evresi sayılabilecek olan 1950 ile 1980 yılları arasındaki zaman dilimine odaklanmaktadır. En büyük hedeflerinden biri yeni laik rejime uygun olarak toplumda kadınların rollerini dönüştürmek olan Cumhuriyetçi modernleşme projesinin ortaya çıkışından hemen sonraki bu süreç, çalışmanın ana araştırma dönemidir. Ankaranın üç eski orta sınıf geleneksel mahallesinde, iki kuşaktan yirmi yedi kadınla görüşme yapılarak, belirtilen dönemde kadınların kentteki kamusal yaşantıya hangi faaliyetlerle katıldığı ve ne ölçüde katkıda bulunduğunun ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu bakımdan çalışma, Türkiye bağlamında kamusal mekanın tarihsel olarak inşa edilmesi ve (yeniden) şekillendirilmesinin toplumsal cinsiyet ilişkileri ile bağlantısını anlamak için kapsamlı bir çerçeve geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The central concern of this study is the interrelationship between space and gender, focusing on the everyday lives of women in urban public spaces. Presented as a comprehensive research on how women access and use public spaces in urban everyday life in the case of Ankara, the capital city of Turkey, the main objective of this study is to understand how they perceive and relate to the public as the outside world in its most inclusive sense. Based on an analysis of womens accounts of public space, the study looks also how they interpret and narrate their experiences. By examining micro-practices and micro-objectives in the everyday lives of women of different generations, a critical examination is made of Turkish modernization through the lens of gender and space relations. This generational empirical study also sheds light upon how certain cultural norms and practices relating to the access and experience of public space by women were performed and transmitted through and between different generations of women. The focus of this study is primarily the period between 1950 and 1980, which can be considered as a period in which the Turkish modernization process had reached an advanced level of maturity. the main era explored in this study is the period preceding the launch of the Republican modernity project, in which the transformation of the roles of women in society in accordance with the new secular regime was one of the most ambitious goals. By interviewing twenty-seven women of two generations living in three old traditional middle-class neighborhoods in Ankara, it is intended to reveal to what extent and through what activities women participated in and contributed to urban public life at the time in Ankara. The study, in this regard, aims to provide for the development of a comprehensive framework for understanding the historical construction and (re)shaping of public space and its elationship to gender relations in the Turkish context.