Reel döviz kuru, ar-ge harcamaları ve yüksek teknoloji ihracatının ekonomik büyüme üzerine etkileri: türkiye örneği
The effects of real exchange rate, r&d expenditures and high technology exports on economic growth: the case of turkey
  1. Tez No: 886012
  2. Yazar: BÜŞRA ALTINDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA DİREKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Reel döviz kuru, Yüksek teknoloji, Ar-Ge, Kanonik Eşbütünleşik Regresyon, Real exchange rate, High technology, R&D, Canonical Cointegrated Regression
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Reel döviz kurlarının asimetrik yapısı ekonomik büyümenin performans ölçümünde, yüksek teknoloji ihracatını etkileyen faktörlerin rekabette ve yenilikte yönlendirme yoğunluklu altyapısının oluşturulması gerektiği yönündedir. Döviz kurlarındaki belirsizlik ve istikrarsızlık, Ar-Ge harcamaları ve yüksek teknolojinin olduğu ihracata dayalı yatırımların beklentilerdeki değişimlere Türkiye'nin farklı perspektiften bakması gerektiği göstermektedir. Bu çalışmada reel döviz kuru, Ar-Ge ve yüksek teknoloji ihracatının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri incelenmiştir. 2003-2022 yılları arası zaman serisinin uygulandığı veriler ile Arttırılmış Dickey-Fuller (ADF), Phillips-Perron (PP) birim kök testleri ve Zivot- Andrews kırılmalı birim kök testi yapılmıştır. Değişkenler arası uzun dönemli ilişki varlığını tespit etmek için Johansen Eşbütünleşme testi yapılmıştır. Dinamik En küçük Kareler (DOLS) tahmin yöntemi, Tam Değiştirilmiş En Küçük Kareler (FMOLS) tahmin yöntemi, Kanonik Eşbütünleşik Regresyon (CCR) tahmin yöntemi, Varyans Enflasyon Faktörü (VIF) Jarque- Bera testi ve Hansen Parametre İstikrarsızlığı testi ile uygulanmıştır. Türkiye'de Ar-Ge harcamaları ve yüksek teknoloji ihracatı stratejisinin ekonomik büyüme üzerinde belirleyici önem düzeyine sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The asymmetric structure of real exchange rates indicates that the factors affecting high-tech exports should be directed to competition and innovation in the performance measurement of economic growth. The uncertainty and instability in exchange rates indicate that Turkey should look at the changes in expectations regarding R&D expenditures and high-tech export-based investments from a different perspective. In this study, the effects of real exchange rates, R&D and high-tech exports on economic growth were examined. Augmented Dickey- Fuller (ADF), Phillips- Perron (PP) unit root tests and Zivot- Andrews break unit root test were performed with the data applied to the time series between 2003-2022. Johansen Cointegration test was performed to determine the existence of a long-term relationship between variables. Dynamic Least Squares (DOLS) Estimation Method, Fully Modified Least Squares (FMOLS) Estimation Method, Canonical Cointegrated Regression (CCR) Estimation Method, Variance Inflation Factor (VIF) Jarque- Bera test and Hansen Parameter Instability test were applied. It shows that R&D expenditures and high technology export strategy have a decisive importance level on economic growth in Turkey.