Hume's Law as a psychological thesis: An interpretation of and solution to the 'is-ought' problem
Psikolojik bir tez olarak Hume y-Yasası: Dır/dir-meli/malı' probeliminin bir yorumu ve çözümü
  1. Tez No: 377856
  2. Yazar: EMRE ARDA ERDENK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: David Hume, Dir/dır-meli/malı”Problemi, Hume Yasası, Ahlak Felsefesi, Meta-etik, David Hume, Is-ought Problem, Hume's Law, Moral Philosophy, MetaEthics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tez, David Hume'un“dir/dır-meli/malı”probleminin bir yorumlamasını ortaya koymaktadır. Bu yorumlamaya göre,“dir/dır-meli/malı”problemi, ahlaki ilişkilerin olamayacağı yönünde psikolojik bir iddiayı savunmaktadır. Buna göre, Hume Yasası'nın ancak bir psikolojik tez olarak sağlıklı bir biçimde yorumlanabileceğini savunuyorum. Bu bağlamda, İnceleme 3.1.1'de yer alan üç temel argümanı değerlendiriyor ve“dir/dır-meli/malı”pasajını bağlamsal bir okuma ile analiz ediyorum. Sonuç olarak, Hume Yasası'nın, ahlaki önermelerin ahlaki olmayan önermelerden tümdengelimsel olarak çıkarsanamayacağı yönünde mantıksal bir iddiayı savunmadığını söylüyorum. Yasa, ahlaki önermelerin ne fikirler arası ne de olgulardan türetilen ilişkilerden olamayacağını iddia etmektedir. Bu yorumlama ışığında, probleme dair bir çözüm önerisi getiriyorum. Hume'un doğal ilişkiler nosyonunu inceleyip, Hume'un iddiasının aksine doğal ilişkilerin basit duyu vii izlenimleri olması gerektiğini savunuyorum. Buna ek olarak, ahlaki ilişkilerin de basit duyu izlenimleri olarak doğal ilişkiler olabileceğini iddia ediyorum. Bu son iddiaya göre, ahlaki ilişkilerin basit duyu izlenimleri olduğunu savunuyorum. Böylelikle, Hume Yasası psikolojik bir tez olarak yanlışlanmış olmaktadır. Benim ortaya koyduğum“dir/dır-meli/malı”probleminin çözümü, Hume Yasası ve Hume'un ahlak psikolojisi arasındaki bazı tutarsızlıkları da ortadan kaldırmaktadır. Sonuç olarak, benim alternatif açıklamam, ahlaki yargılar ve yükümlülükleri açıklamakta eşit güçte bir açıklama ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides an interpretation of David Hume's“is-ought”problem. According to this interpretation,“is-ought”problem suggests a psychological claim that there cannot be any moral relations. Based on this, I claim that Hume's Law can be adequately interpreted as a psychological thesis. By means of this, I evaluate three main arguments of Treatise 3.1.1 and analyze the“is-ought”passage in virtue of a contextual reading. Ultimately, I conclude that Hume's Law is not a logical claim against deductions of moral propositions from non-moral propositions. The Law states that moral propositions are not relations of ideas or inferred from matters of facts. Based on this interpretation, I provide a solution to this problem. I evaluate Hume's notion of natural relations and, contrary to Hume's claim, I claim that natural relations must be simple impressions of sensation. In addition to this, moral relations can be natural relations as simple impressions of sensation. According to this last claim, I argue that there can be moral relations as simple impressions. v Therefore, Hume's Law as a psychological thesis is invalid. My solution to the“is-ought”problem fixes some inconsistencies between Hume's Law and Hume's moral psychology. Ultimately, my alternative explanation provides an equally powerful explanation of how we derive moral judgments and obligations.