Antinomies and the problem of ontology in Hegel's science of logic
Hegel'in mantık bilimi'nde antinomiler ve ontoloji problemi
- Tez No: 377857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇIRAKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kant, Aşkınsal Felsefe, Hegel, Mantık, Ontoloji, Antinomi, Kant, Transcendental Philosophy, Hegel, Logic, Ontology, Antinomy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma, Kant sonrası ontoloji problemini tartışmaktadır. Çalışmada, Kant'ın klasik anlamıyla ontolojinin bilgi iddialarının meşruiyetini reddettiği ve bilgi iddialarımızın günlük deneyimin nesneleri ile sınırlandırılması gerektiğini savladığı savunulmuştur. Tezde Kant'ı bu reddedişe götüren nedenlerin Antinomiler olduğu tartışıldıktan sonra, Kant sonrası bir ontolojik yaklaşımın yüzleşmesi gereken kısıtlamalar incelenmiştir. Son olarak, Hegel'in Mantık Bilimi'nin aynı zamanda bir ontoloji olarak okunmasının olanağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the problem of the possibility of a post-Kantian ontology. The thesis argues that Kant denies the validity of the knowledge claims of classical ontology, and argues that our knowledge claims must be limited with the daily objects of our sensation. After having discussed that the limitation brought by Kant mainly stems from the Antinomies, the thesis further argues that a post-Kantian ontology must face the reasons Kant has pointed out for the limitation of thought. Finally, the possibility of reading Hegel's Science of Logic is discussed.