Facilitators and distractors of effective learning: Perceptions of middle school students, teachers and parents
Etkili öğrenmeyi kolaylaştıran ve zorlaştıran etmenler: Ortaokul öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve velilerin algıları
  1. Tez No: 377858
  2. Yazar: KORAY KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkili öğrenme ile ilgili anlayışlar, etkili öğrenmeyi kolaylaştıran etmenler, etkili öğrenmeyi zorlaştıran etmenler, Conceptions of effective learning, facilitators of effective learning, distractors of effective learning
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Bu çalışma öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin etkili öğrenme ile ilgili anlayışlarını ve 6 ve 7. sınıf düzeyinde sosyal bilgiler ve fen bilimleri derslerinde etkili öğrenmeyi kolaylaştıran ve zorlaştıran etmenleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Olgubilim desenine sahip bu nitel araştırma Afyonkarahisar'da, sekiz devlet ortaokulunda yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcılarını, 16 öğretmen, 48 öğrenci ve 24 veli oluşturmaktadır. Veriler esas olarak öğretmenler ve veliler ile gerçekleştirilen bireysel görüşmeler, öğrenciler ile gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri aracılığıyla toplanmıştır. Ayrıca, görüşmeler yoluyla elde dilen veriler, sosyal bilgiler ve fen bilimleri derslerinin seçilen sekiz ortaokulun dördünde iki hafta boyunca süren katılımsız gözlemler ve çalışma yaprakları, sınavlar, sosyal bilgiler ve fen bilimleri eğitim programları gibi dokümanların incelenmesi ile desteklenerek doğrulanmıştır. Verilerin analizinde tümevarımsal kategori geliştirme yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, etkili öğrenmeye ilişkin anlayışlar, etkili öğrenmeyi kolaylaştıran etmenler ve etkili öğrenmeyi zorlaştıran etmenler başlıkları altında düzenlenmiştir. Daha çok öğretmenler etkili öğrenmeyi sınavlarda başarılı olmak ve iyi bir insan olmak şeklinde tanımlarken etkili öğrenmenin amaçlarını daha çok öğrenciler ve veliler iyi bir iş sahibi olmak, sınavlarda başarılı olmak ve iyi bir insan olmak şeklinde ifade etmişlerdir. Çalışmanın sonuçları, etkili öğrenmeyi kolaylaştıran ve zorlaştıran etmenlere de ışık tutmuştur. Kişisel (öğrenci kaynaklı, öğretmen kaynaklı, veli kaynaklı), kişilerarası, programa dayalı, program dışı ve bağlamsal etmenler etkili öğrenmeyi hem kolaylaştırmakta hem de zorlaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore teachers', students', and their parents' conceptions of effective learning and to examine factors that facilitate or distract effective learning in social studies and science courses at the sixth and seventh grades. The study, through a qualitative, phenomenological research design, was conducted in eight middle schools in Afyonkarahisar, Turkey. The participants were 16 teachers, 48 students, and 24 parents. Data were mainly collected through individual interviews with teachers and parents, and focus group interviews with students. For confirmation, the interview data were supplemented by two-week non-participant observations of social studies and science courses in half of the selected middle schools, and by analyses of documents, such as worksheets, exams, and social studies and science curricula. The inductive category development approach was used to analyze the whole data. The findings were categorized under conceptions of effective learning, factors that facilitate effective learning, and factors that distract effective learning. It should also be noted that aims of effective learning and of facilitating effective learning emerged from the data. Mostly, teachers define effective learning as doing well on a test and being a good person while mostly students and their parents state that effective learning aims at getting a good job, doing well on a test, and being a good person. The findings also shed light on the factors that facilitate or distract effective learning. Person-related (i.e., student-related, teacher-related and parent-related), interpersonal, curricular, extracurricular and contextual factors not only facilitate, but also distract effective learning.