The development of a model for tablet pc usage in education: Expectations to realities
Eğitimde tablet bilgisayar kullanımı için bir model geliştirme: Beklentilerden gerçekliklere
  1. Tez No: 377860
  2. Yazar: GÖKÇEN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KİRAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimde Tablet Bilgisayar, Öğretim Tasarımı, FATĠH Projesi, Kuram OluĢturma Yöntemi, Tablet PC in Education, Instructional Design, FATIH Project, Grounded Theory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bu çalışma FATIH projesi ile sunulan Tablet bilgisayar kullanımını öğretim tasarımı boyutundan incelemeyi ve eğitimdeki Tablet bilgisayar kullanımına uygun bir model sunmayı hedeflemektedir. Bu amaçlar kapsamında, Tablet bilgisayardan beklentiler, Tablet bilgisayarın sınıfta kullanımı ile karşılaşılan avantajlar ve dezavantajlar, ve aynı zamanda bu aracın işlevsel olarak kullanılmasını sağlayacak gerekli koşullar incelenmiştir. Veri toplamada ve analizinde takip edilecek yolu oluşturmak için kuram oluşturma (grounded theory) yöntemi kullanılmıştır. Kuramsal örneklem (theoretical sampling) ile bir pilot okuldaki öğretmenler ve alan uzmanları katılımcı olarak seçilmiştir. Çalışmanın diğer veri kaynaklarını, alan yazın, medya ve öğretmenlerin dokümanları ile materyalleri oluşturmaktadır. Çalışmanın sonuçlarından yola çıkarak, iki farklı öğretim tasarımı modeli oluşturulmuştur. Birinci model, öğretmenlerin halihazırda çoklu ortam materyalleri ile sınırlı olan Tablet bilgisayar uygulamalarını göstermektedir. Bu sınırlı kullanımın sebebi, FATIH projesi kapsamında öğretmenlerin karşılanmamış beklentileri ve gerekli koşulların sağlanmamasından dolayı yaşanan olumsuzluklardır. İkinci model ise uygun koşulların sağlanması durumunda bu teknolojinin daha faydalı bir şekilde kullanımı için şekillendirilmiştir. Sonuç olarak, karar mercilerine, eğitim programının, Tablet bilgisayar dağıtımı sisteminin ve teknoloji eğitiminin gözden geçirilerek daha sistemli bir planlamaya gidilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore current situation of Tablet PC usage in FATIH project from the instructional design perspective and also to propose an instructional design model suitable for Tablet PC usage in education. Considering these aims, expectations invested in Tablet PC usage in teaching and learning environment, advantages and disadvantages faced in utilizing Tablet PC in classroom and the necessary condition to be met in order to use this tool instructionally functional were investigated. The grounded theory method was conducted in order to construct the path to follow for data gathering and data analysis. Theoretical sampling was used to select participants, who were teachers in a pilot school and field experts. Literature, media and teachers' documents and materials were also consulted as a source for the study. On the basis of the results of the study two different instructional design models were constructed. First one showed the teachers' current applications of Tablet PC usage, which is limited to displaying multimedia materials. This restricted usage was due to the unmet expectations of teachers related with FATIH project, and the disadvantages experienced because of the lack of necessary conditions. The second model was shaped considering the case where the conditions would be optimal to use this technology more advantageously. Consequently, more systematic planning, including the revision of curriculum, Tablet PC distribution system and technology education in schools was recommended for the decision makers.