Interaction of the AKP with the constitutional state in Turkey: AKP's political justice
AKP'nin anayasal devlet ile etkileşimi: AKP'nin siyasi adaleti
- Tez No: 377859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Adalet ve Kalkınma Partisi, anayasal devlet, siyasi davalar, siyasi adalet, Carl Schmitt, Justice and Development Party, constitutional State, political trials, political justice, Carl Schmitt
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 455
Özet
Bu çalışma, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri ile anayasal devlet arasındaki etkileşimi inceler. Çalışmada, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hukukun üstünlüğü ilkesi ve parlamenter demokrasinin biçimsel sınırları içerisinde kalmasına rağmen, anayasal devletin getirdiği sınırları aştığı gösterilmektedir. Çalışmanın amacı söz konusu partinin yasama ve yürütme iktidarlarını aşarak, bir bütün olarak devlet iktidarı olma yolunda ilerlediğini göstermektir. Bu çabanın merkezinde yargı iktidarının siyasi iktidar tarafından kontrol altına alınması ve araçsallaştırılması yer almaktadır. Yargının ve mahkemelerin siyasi iktidar tarafından araçsallaştırılmasının en göze çarpan örneği ise siyasi davalardır. Bu bağlamda çalışma Ergenekon davasını, KCK davasını ve Hopa davasını inceler. Siyasi davalar, siyasi iktidarın muhaliflerinin suçlu addedilerek cezalandırıldığı ve devleti korumanın siyasi iktidarı korumakla eş tutulduğu davalardır. Bu nedenle siyasi davalar, yargılama erkinin de facto siyasi iktidarın elinde toplandığını göstermektedir. Bu inceleme yapılırken, hem bir siyaset kuramcısı hem de bir hukukçu olan Carl Schmitt'in görüşlerinden yararlanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the interaction between Justice and Development Party governments and the constitutional State in Turkey. The study demonstrates that, although Justice and Development Party stays within the formal boundaries of rule of law order and parliamentary democracy, it surpasses the substantial boundaries that constitutional state brings. In this respect, the purpose of the study is to show that, this political party surpasses the limits of executive and legislative powers, and proceeds in the direction of being a total state power. In the center of this effort, there lies political control of judiciary and its instrumentalization by political power. The most prominent example of this instrumentalization is political trials. In this framework, the study examines three political trials, namely Ergenekon Case, KCK Case, and Hopa Case. In political trials, opposition to political power is criminalized; and protection of state is equalized to protection of political power. Consequently, political trials demonstrate that judicial power de facto concentrates in the hands of the political power. During this examination, opinions of Carl Schmitt, both a political theorist and a jurist, are used.