Agricultural terraces and farmsteads of Bozburun Peninsula in antiquity
Antik dönemde Bozburun Yarımadası tarım terasları ve çiftlik evleri
  1. Tez No: 377862
  2. Yazar: VOLKAN DEMİRCİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN TUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Terasları, Çiftlik Evleri, Kırsal Arkeoloji, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Rodos Perası, Bozburun Yarımadası, Agricultural Terraces, Farmsteads, Rural Archaeology, GeographicalInformation Systems (GIS), Rhodian Peraea, Bozburun Peninsula
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tezin konusunu antik dönemde Birleşik Rodos Pera'sı olarak adlandırılan, günümüz Bozburun Yarımadası'nda kuzeyde Turgut Köyü, güneyde Loryma antik kenti teritoryumunun başlangıcı ile sınırlandırılmış bir çalışma alanını kapsayan bölgedeki tarım terasları ve çiftlik evleri oluşturmaktadır. Bölgenin topografik yapısının tarımsal üretim için sebep olduğu dezavantajlara rağmen; özellikle Hellenistik dönemde teras tarımının başarılı bir şekilde uygulandığı ve tarım sisteminin Rodos kontrolünde çok iyi organize edilmesi sayesinde üreminin ciddi miktarlarda arttığı ileri sürülmektedir. Yöntem olarak ekstansif yüzey araştırması, fotogrametri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin (CBS) kullanıldığı çalışmada, tarım teraslarının bölgenin topografik yapısı (yükseklik, eğim, bakı) ve toprak özellikleri dikkate alınarak bilinçli ve organize bir şekilde inşa edildikleri anlaşılmıştır. Ayrıca, 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirilen arazi çalışmaları esnasında tespit edilen toplam 18 adet çiftlik evinin tarım terasları ile olan ilişkilerinin yorumlanması sayesinde bunların yoğun tarım pratikleri çerçevesinde şekillenen ekonomik sistemin önemli birer parçası oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the agricultural terraces and farmsteads lying in a region which encompasses the study area limited with the Turgut Village in the north and beginning of the Loryma territorium in the south, in the modern Bozburun Peninsula (also acknowledged as the Incorporated Peraea in the ancient period) are examined and questioned. It is put forward that, despite the disadvantages caused by the topographical structure of the region for the agricultural production, terrace farming was successfully applied, particularly during the Hellenistic period, and production increased dramatically, through the operation of a well-organized agricultural system under the Rhodian control. With the application of an extensive survey method, photogrammetry and Geographical Information Systems (GIS), it has been understood that the agricultural terraces were built as a result of a conscious action and in an organized manner, in consideration of the topographical structure (elevation, slope, aspect) and pedological characteristics of the region. Moreover, through the interpretation of the relationship between 18 farmsteads that were recorded in the course of field surveys carried out in 2009-2012 and the agricultural terraces, it has been concluded that these farmsteads were the significant parts of the economy system that was shaped within the framework of the intensive agrarian practices.