The investigation of pedagogical content knowledge of teachers: The case of teaching genetics
Öğretmenlerin pedagojik alan bilgilerinin araştırılması: Genetik öğretimi durumu
  1. Tez No: 377865
  2. Yazar: MURAT AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagojik Alan Bilgisi, Fen Bilgisi Öğretmeni, Fen Bilgisi Eğitimi, Genetik, Pedagogical Content Knowledge, Science Teacher, Science Education, Genetics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Bu çalışmada fen öğretmenlerinin genetik konusunda sahip oldukları alan bilgileri ve pedagojik alan bilgileri (PAB) araştırmada PAB, fen öğretmenlerinin öğretim programı bilgisi, öğrenci bilgisi ve öğretim stratejileri bilgisi yönlerinden incelenmiştir. Bu çalışmaya, beş ortaokuldan 8. sınıflara genetik dersini anlatan deneyimli beş fen ve teknoloji öğretmeni (biri erkek, dördü kadın) katılmıştır. Nitel araştırma metotlarından biri olan durum çalışması araştırma deseni olarak kullanılmıştır. Alan bilgisi ve PAB bileşenlerine ait bilgiler genetik testi, ön PAB görüşmesi, gözlem ve son PAB görüşmesi yolu ile toplanmıştır. Çalışmanın bulguları katılımcıların genetik konusunda yeterli kavram bilgisine sahip olmadığını ortaya çıkarmıştır. Benzer olarak, katılımcıların sağlam bir öğretim programı bilgilerinin de olmadığı ve kalıtımsal hastalık çaprazlaması gibi öğretim programı sınırlarını aşan bazı uygulamaları yaptıkları gözlenmiştir. Bunlara ek olarak, çalışmaya katılan öğretmenlerin genel olarak genetik konusunun öğrenilmesi için gerekli olan öğrenci ihtiyaçları ve karşılaşılan öğrenci zorlukları hakkında sağlam bir bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, öğretmenlerin hem alana özel (öğrenme döngüsü gibi) hem de konuya özel öğretim stratejileri hakkında (gösterim ve etkinlikler gibi) sınırlı bir bilgiye sahip oldukları gözlenmiştir. Ayrıca, katılımcıların genetik kavramlarının anlamlı öğretimi için herhangi bir gösterim geliştiremedikleri ve genetik kavramları arasındaki ilişkiyi öğrencilerin anlamasına yardımcı olacak bir etkinlik geliştiremedikleri gözlenmiştir. Tüm katılımcıların öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgılarını ve öğrenme zorluklarını gidermede açıklamalarda bulunmak gibi benzer öğretim yaklaşımı kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study science teachers' content knowledge and pedagogical content knowledge (PCK) on genetics was investigated with respect to science teachers' knowledge of curriculum, knowledge of students, and knowledge of teaching strategies. Five experienced science teachers (one male and four female) teaching genetics to 8th grades from five middle schools participated in the study. Case study, one of the qualitative research designs, was adopted as a research design. In order to gather information on content knowledge and PCK components, genetics test, pre-PCK interview, classroom observations, and post-PCK interview were employed. Findings of the study revealed that participants did not fully comprehend basic concepts in genetics. In a similar vein, they did not express sound curriculum knowledge and they employed applications exceeding the curriculum border such as solving problem about hereditary diseases crossing. Moreover, participants represented generally sound knowledge of students with respect to both knowledge of requirements and difficulties of students while learning genetics. However, they had limited knowledge on teaching strategies for both subject specific (e.g. learning cycle) and topic specific (e.g. representation, activities). In addition, participants did not employed representations to teach genetics concepts meaningfully and any activities to help their students learn the relationships between genetics concepts. All of the participant teachers employed a similar teaching approach to overcome students' misconceptions and difficulties such as giving explanations.