Exploration of preservice teachers' reflective judgment and argumentation skills revealed in a socioscientific issues-based inquiry laboratory course
Öğretmen adaylarının reflektif muhakeme ve argümantasyon yeteneklerinin sosyobilimsel konulara ve sorgulayıcı öğretime dayalı laboratuvar dersinde incelenmesi
- Tez No: 377864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL YILMAZ TÜZÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Reflektif muhakeme, Argümantasyon, Öğretmen adayları, Sorgulayıcı öğretime dayalı laboratuvar, Sosyobilimsel konular, Reflective judgment, Argumentation, Preservice teachers, Inquiry laboratory, Socioscientific issues
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma öğretmen adaylarının sosyobilimsel konuların incelendiği sorgulayıcı öğretime dayalı laboratuvar dersinde kullanmış oldukları reflektif muhakeme becerilerini ve argümantasyon yeteneklerini araştırmayı hedeflemiştir. Çalışmanın katılımcıları, Ankara'da araştırma odaklı büyük bir üniversitede öğrenim görmekte olan 20 öğretmen adayından oluşmaktadır. Farklı sosyobilimsel konuların (hava kirliliği, gıda katkı maddeleri, alternative enerji kaynakları, iklim değişikliği, endüstri devrimi) dahil edildiği bu araştırmada nitel araştırma yönteminin yanısıra nicel data analiz yöntemi de kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının kendi hazıramış oldukları laboratuar kılavuzları, mülakat görüşmeleri ve sınıf tartışmaları nitel olarak analiz edilmiştir. Nitel araştırma sonuçlarına ek olarak, reflektif muhakeme ve argümantasyon becerileri arasındaki hipotetik ilişki nicel olarak incelenip sonuçlar ki-kare testi ve fischer exact test korelasyonları ile sunulmuştur. Çalışmanın sonuçları öğretmen adaylarının reflektif muhakeme becerilerinin ilk incelenen sosyobilimsel konu ile son incelenen sosyobilimsel konu arasında artma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Reflektif muhakeme modeline göre hesaplanan sınıf ortalaması ilk uygulamadan son uygulamaya doğru bir artış göstermiştir. Sınıf ortalamasının yanı sıra, reflektif muhakeme düzeyindeki öğretmen adaylarının sayısı da üç'ten dokuz'a yükselmiştir. Reflektif muhakeme yeteneğindeki artışın yanında adayların argümantasyon becerilerinde de farklılık görülmüştür. Bu laboratuvar deneyimi boyunca adayların yetersiz ya da eksik delil kullanma eğilimlerinin azaldığı ve kendi fikirlerini savunurken kullandıkları kanıtların nitelik ve nicelik yönünden zenginleştiği gözlemlenmiştir. Son olarak, iki sonuç değişkeni (reflektif muhakeme ve argümantasyon) arasındaki ilişki incelenmiş olup değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore preservice teachers' (PTs) reflective judgment skills and determine the argumentation pattern used during argumentation in socioscientific issues (SSI) based Inquiry Laboratory Course (ILC). The association between reflective judgment skills and argumentation pattern was also investigated in SSI-based ILC. The participants of the study were 20 PTs from the Department of Elementary Education at a large, research oriented public university in Turkey. Qualitative research method was used in this study. During SSI-based ILC five socioscientific issues (transportation issue, food additives, alternative energy sources, climate change, and the industrial revolution) were used. PTs' laboratory manuals, interviews and classroom discussions were analyzed qualitatively. In addition to qualitative analysis, quantitative analysis by using chi square, fisher exact test on what correlations were presented to address hypothesized relationships between reflective judgment stages and argumentation levels within five different socioscientific issues. Results of the study showed that PTs' Reflective Judgment Model (RJM) scores tended to increase from the first experiment to last experiment. In that, the class average scores of RJM increased from first experiments to last experiments In addition to class average scores, number of reflective PTs also increased from three to nine. Being reflective on SSI, PTs' also used different levels of argumentation. Their use of evidence to support conflicting ideas tended to increase as their use of incorrect or insufficient use of evidence decreased. Finally, the association between reflective judgment skills and argumentation pattern revealed that reflective PTs tend to have of highest level argumentation whereas prereflective PTs tend to have lowest level argumentation skills across different SSI.