An investigation of career plans (Career, professional and workplace intentions) and career choice satisfaction of senior year pre-service English teachers in Turkey
Türkiye' de son sınıf İngilizce öğretmen adaylarının kariyer planları (Kariyere, mesleğe ve çalışma yerıne ilişkin hedefleri) ve kariyer seçim memnuniyetlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 377866
  2. Yazar: ZEYNEP ÖLÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pre-service English teachers, career plans, intentions, career choice satisfaction, influential factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
İngilizce öğretmenlerinin kariyer yolculuğu aday öğretmenler öğretmen yetiştiren bölümlerden mezun olmadan önce ortaya çıkmaya başlar ve sonrasında da devam eder. Bu araştırmanın amacı son sınıf İngilizce öğretmenlerinin mezuniyet öncesi sahip oldukları kariyer planları ve kariyer seçim memnuniyetlerini, ve bunları etkileyen faktörleri incelemektir. Hizmet öncesi öğretmenlerin kariyer planları, kariyere, mesleğe ve çalışma yerlerine ilişkin hedeflerini kapsamaktadır. Kariyer hedefleri öğretmenlik kariyerinde devam etme, kariyer değiştirme veya kariyeri bırakmaya dair kararlarına ilişkindir. Katılımcıların mesleki hedefleri: mesleki gelişim stratejileri, mesleki kimlik ve liderlik motivasyonlarıdır. Çalışma yerine dair hedefleri ise kurumsal, bölgesel, yerleşim yeri bazında ve ülke bazında hedefler olmak üzere dörde ayrılmışıtr. Araştırma sorularını cevaplamak için bir karma yöntem araştırması tasarlanmıştır. 13 farklı üniversitenin İngilizce öğretmenliği bölümünden 672 katılımcı araştırma anketini yanıtlamış, ve 8 üniversiteden 88 katılımcı yarı yapılandırılmış görüşmelere katılmıştır. Katılımcıların çoğu kariyerlerinin sonuna değin İngilizce öğretmenliği yapmayı hedeflemektedir. Hedeflenen mesleki kimlikler metodolojik, kişilerarası (ilişkilere dair)ve mesleki yönelimler etrafında tanımlanmıştır. Mesleki gelişim için kişisel ve kurumsal stratejileri kullanmayı ve yurt dışına çıkmayı planlamaktatdırlar. Bunlara ek olarak, katılımcılar düşük liderlik eğiilimi göstermektedirler. Devlet kurumları özel kurumlardan daha çok tercih edilmektedir. Bölgelerin ve yerleşim yerlerinin sosyo-ekonomik özellikleri katılımcıların bu alanlarda çalışma eğilimlerini tanımlamaktadır. Katılımcıların büyük bir kısmı Türkiye'de çalışmak istemektedir. Son olarak, kariyer seçim memnuniyeriti ve kariyer hedeflerinin birbiri ile ilintili oldğu bulunmuştur. Bu sonuçlar öğretmen eğitimi ile ilgilenenler ve öğretmen işgücünü planlayanlar için yararlı olacaktır. nahtar Kelimeler: Lisans İngilizce öğretmenleri, kariyer planları, kariyer hedefleri, kariyer seçim memnuniyetleri, etkili faktörler.
Özet (Çeviri)
English teachers' professional journey begins to emerge before candidate teachers graduate from teacher education programs and continues after on. The aim of this study is to investigate the career plans and career choice satisfaction of senior year English teachers before they graduate from the program, and the factors that has an influence on them. Pre-service teachers' career plans embrace their career intentions, professional intentions and workplace intentions. Career intentions refer to their decisions to stay, change or give up teaching English career. Professional intentions are the intended professional development strategies, intended professional identities and leadership motivations of the participants. Workplace intentions are further divided into four as organization based, region based, district-based and country-based intentions. In this regard, a mixed methods research was designed to answer the research questions. 672 participants from 13 different universities' English teaching programs answered the questionnaire, and 88 participants from 8 universities took part in the semi-structured interviews. The results of the study indicate that most of the participants aim to teach English till the end of their career. Intended professional identities are defined around their methodological, interpersonal and professional orientations. For professional development they plan to use personal strategies, institutional strategies and to go abroad. In addition to these, they have low leadership intentions. State organizations are preferred over the private ones. The socio-economic characteristics of the regions and the districts define participants' intention to work in those places. A majority of participants want to teach English in Turkey. Finally, career choice satisfaction and career intentions are found to be related. The results would be useful for teacher educators and teacher workforce planners.