Individual escapism or eco-community: Selected cases of ecovillage initiatives in Turkey
Bireysel kaçış ya da eko-topluluk: Türkiye'deki ekoköy girişimlerinden örnekler
- Tez No: 377868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RITTERSBERGER-TILIC
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ekoköy girişimleri, Türkiye, yeşil yaşam tarzı stratejileri, topluluk stratejileri, kentten kaçış, Ecovillage initiatives, Turkey, green lifestyle strategies, community strategies, flight of the urban middle classes
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de ilk olarak 1990'larda ortaya çıkmaya başlayan ekoköy girişimlerini yaşam tarzı ve topluluk stratejileri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Ekoköy girişimleri, dünyadaki örnekleri gibi, sürdürülebilir ve kendi kendine yeten yerleşim modelleri oluşturmayı, ekolojik pratikleri ve değerleri teşvik etmeyi ve kırsalda edinilen deneyimleri diğer insanlarla paylaşmayı hedeflemektedir. Araştırmaya dâhil edilen girişimlerin parçası olan bireyler, ekolojik ilkeleri temel alan, fiziksel/spritüel sağlık, sağlıklı gıda ve refah ile ilişkilendirdikleri iyi hayat arayışındadır. İyi bir hayatın kentlerde çevresel riskler karşısında tehdit altında olduğunu düşünen bireyler, kentten kaçarak kendi seçtikleri yerleşimlerde ekolojik yaşam tarzını pratik etmeyi alternatif bir yol olarak görmektedirler. Ekolojik bozulmanın nedeni olarak makro-ekonomik, toplumsal ve politik yapılara değil bireysel eylemlere vurgu yapan, girişimlerin parçası olan bireyler toplumsal yapılarda değişim hedeflemezler. Bu çalışma, ekoköy girişimlerinin, toplumsal ekoloji anlayışı tarafından önerilen insan ölçekli, kendi kendine yeten eko-topluluklara dönüşme potansiyellerini araştırmaktadır. Ayrıca, ekoköy girişimlerinin, mülk sahibi, eğitimli, kentli orta sınıfların bireysel kaçış girişimleri olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine ecovillage initiatives in Turkey by focusing on green lifestyles and community strategies as agents of political change. In Turkey, the first ecovillage initiatives started to appear in the 1990s. Ecovillage initiatives, like ecovillages in the world, are intended to create models of sustainability and self-sufficiency and to promote ecologically sound practices and values. Members of ecovillage initiatives taking part in this study, have concerns about quality of life issues. They associate quality of life with healthy food, physical/spiritual health and well-being, all of which are based upon sustainable ecological principles. Ecovillage dwellers escape from cities to practice an ecological lifestyle in settlements of their choice because they perceive that their basic quality of life is threatened by poor environmental quality in the cities. They emphasize individual actions, not macro-economic, social and political structures, as the major cause of environmental degradation. This study is a modest attempt to explore whether ecovillage initiatives have the potential to become the kind of human-scale, self-sustaining eco-communities suggested by social ecology perspective. It also addresses whether ecovillage initiatives should be considered as the flight of certain members of the urban middle classes to rural areas, and whether they should be understood as individualistic and private efforts of educated and propertied (urban) middle classes.