Turkish university level EFL learners' collocational knowledge at receptive and productive levels
İngilizce'yi 2. dil olarak öğrenen Türk üniversite düzeyi öğrencilerinin algılama ve üretme seviyesindeki eşdizim bilgisi
- Tez No: 377888
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEYREK BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: eşdizimler, dilbilgisel eşdizimler, anlamsal eşdizimler, ölçme, dil yeterliliği, collocations, receptive knowledge, productive knowledge, testing, language proficiency
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Eşdizimler kelime bilgisinin önemli bir parçasıdır ve halen araşırmaya açık olan son zamanlarda çokça ilgi çekmiş bir konudur. Bu çalışmanın amacı, farklı seviyelerde İngilizce öğrenen Türk üniversite öğrencilerinin eşdizimlilik bilgileri ile ilgili üç soruya cevap bulmaktır. İlk soru orta altı seviye ve ileri seviye öğrencilerin anlama ve üretme seviyelerinde eşdizimlilik bilgilerini karşılaştırmaktır. İkinci araştırma sorusu orta altı seviye ve ileri seviye öğrencilerin kendi grupları içindeki dilbilgisel ve anlamsal eşdizimlilik bilgilerini incelemektir. Son olarak her iki grubunda hangi eşdizim türünde (fiil-isim, sıfat-isim, sıfat-edat, isim-edat eşdizim türleri arasından) en iyi performansı gösterdiklerine odaklanılmıştır. Bu sorular araştırmacının oluşturduğu iki testin uygulanmasıyla araştırılmıştır. Sonuçlar iki grup arasında hem anlama hem de üretme seviyesinde anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Orta altı grupta olmamasına karşın, ileri seviye grupta anlama ve üretme seviyesindeki eşdizim bilgileri arasında bir korelasyon bulunmuştur. Yeterlilik seviyesinin eşdizim bilgisinde önemli bir kriter olduğu ortaya çıkmıştır ve öğrencilerin bildikleri her kelimenin eşdiziminlerini bilmedikleri görülmüştür. Orta altı seviyenin dilbilgisel ve anlamsal eşdizim bilgileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmasa da, ileri seviyedeki grubun anlamsal eşdizimlerde daha iyi performans gösterdiği görülmüştür. Son olarak ise orta altı grupta anlama seviyesinde ve ileri grupta hem anlama hem de üretme seviyelerinde fiil-isim eşdizim türünde en iyi performansa sahip olunduğu görülmüştür ki bu da geçmiş çalışmaların bulguları ile örtüşmektedir.
Özet (Çeviri)
Collocations are an important part of vocabulary knowledge, and it is a subject that has recently attracted attention, while still in need of more research. The aim of this study is to answer three research questions related to the collocational knowledge of Turkish university level EFL learners at different proficiency levels of English. The first research question aims to compare the pre-intermediate (PIN) and the advanced (ADV) level learners' collocational knowledge at receptive and productive levels. The second one is to analyze the performance of the PIN and the ADV students in two main collocation categories; lexical and grammatical. Lastly, the performance of both groups are focused on to find the collocation type (among verb-noun, adjective-noun, adjective-preposition, noun-preposition collocation types) they show the best performance in. Two offline tests were used to answer these questions. The results show that there is a significant difference between the PIN and the ADV groups at both receptive and productive levels. It can be concluded that proficiency is an important criterion in collocational knowledge, and learners do not necessarily know the collocates of the vocabulary items that they know. Although there is no significant difference between the PIN group's performance in lexical and grammatical collocations, the ADV group showed a better performance in lexical collocations. Lastly, the PIN group at receptive and the ADV group at both receptive and productive levels showed the best performance in verb-noun collocations, which is in line with the previous research focusing on different collocation types.