Multilevel investigations of students' cognitive and affective learning outcomes and their relationships with perceived classroom learning environment and teacher effectiveness
Öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal öğrenme çıktıları ve bunların sınıftaki öğrenme ortamı algısı ve öğretmen verimliliği ile ilişkisinin çok düzeyli incelenmesi
- Tez No: 377887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA SUNGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Sınıftaki Öğrenme Ortamı, Öz-Düzenleme, ÖzYeterlik, Çok Düzeyli Analiz, Science Education, Classroom Learning Environment, Self-Regulation, Self-Efficacy, Multilevel Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 527
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki 7. Sınıf öğrencilerinin Fen Başarısı, fen dersine yönelik öz-düzenleme becerileri, sınıftaki öğrenme ortamı algıları ve fen öğretmenlerinin inançları ve işteki iyilik durumu arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Bu çalışma ülke çapında tarama yöntemi kullanılarak yapılmıştır ve çalışmaya 8198 yedinci sınıf öğrencisi ile bu öğrencilerin 372 fen öğretmeni katılmıştır. Birçok Hiyerarşik Lineer Model analizi yürütülerek öğrenci ve öğretmen düzeyindeki veriler analiz edilmiştir. Öğrenci değişkenlerini Fen Başarısı, fen dersinde kullanılan öz-düzenleme becerileri (Öz-Yeterlik, Üst Biliş stratejileri, Öğrenme Yaklaşma Hedefleri, Öğrenme Kaçınma Hedefleri, Performans Yaklaşma Hedefleri ve Performans Kaçınma Hedefleri), öğrencilerin sınıftaki öğrenme ortamı algısı (Öğrenci Yaklaşımı, Öğretmen Desteği, Katılım, Araştırmalar, Ödevler, İşbirliği ve Eşitlik) ve Cinsiyet oluştururken, öğretmen değişkenlerini ise inançlar (Öğrenci Katılımını Sağlama Öz-Yeterliği, Öğretim Stratejilerini Kullanma Öz-Yeterliği, Sınıf Yönetimi Öz-Yeterliği ve Fen Yeteneğine Ilişkin Örtülü Teoriler), işteki iyilik durumu (Duygusal Tükenmişlik, Kişisel Başarı ve İş Tatmini), İş Deneyimi ve Cinsiyet oluşturmaktadır. Bu çalışmada kurulan hipotezler şu şekildedir: öğretmen düzeyindeki değişkenler öğrenci düzeyindeki bütün sürekli değişkenlerle ilişkilidir, öğrenci düzeyindeki değişkenler öğrencilerin Fen Başarısını etkiler, öz-düzenleme değişkenleri sınıftaki öğrenme ortamı ve Fen Başarısı arasındaki ilişkide aracı değişken rolü oynamaktadırlar, öğrenme çıktılarını açıklayan modellerde öğretmen düzeyindeki değişkenler ile öğrenci düzeyindeki değişkenler arasında etkileşim vardır. Bulgular sınıftaki öğrenme ortamı algılarının öğrencilerin fen dersine yönelik bilişsel ve duyuşsal öğrenme çıktılarının iyi yordayıcıları olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrencilerin fen dersindeki öz-düzenleme becerilerinin sınıftaki öğrenme ortamı algısı ve Fen Başarısı arasında aracı değişkenler olduğu bulunmuştur. Son olarak, öğrenci düzeyinde öğrencilerin fen öğrenmeye yönelik Öz-Yeterlik algıları ve öğretmen düzeyinde öğretmenlerin Öğrenci Katılımını Sağlama Öz-Yeterlik algıları, öğrencilerin Fen Başarısının en iyi yordayıcıları olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the interrelations among 7th grade students' Science Achievement, self-regulation in science class, perceptions of classroom learning environment, and science teachers' beliefs and occupational well-being. This was a nationwide cross-sectional study in which 8198 seventh grade students and their 372 science teachers in Turkey participated. Several Hierarchical Linear Modelling analyses were employed to analyze the student-level and teacher-level variables. While student-level variables included Science Achievement, self-regulation in science (i.e., Self-Efficacy, Metacognitive Self-Regulation, Mastery Approach Goals, Mastery Avoidance Goals, Performance Approach Goals, and Performance Avoidance Goals), perceived classroom learning environment (i.e., Student Cohesiveness, Teacher Support, Involvement, Investigation, Task Orientation, Cooperation, and Equity) and Gender, teacher-level variables included science teachers' beliefs (i.e., Efficacy for Student Engagement, Efficacy for Classroom Management, Efficacy for Instructional Strategies, and Implicit Theories about Ability in Science), occupational well-being (i.e., Emotional Exhaustion, Personal Accomplishment, and Job Satisfaction), Experience, and Gender. It was hypothesized that teacher-level variables had influence on all continuous student-level variables; student-level variables influenced Science Achievement; self-regulation variables mediated the association between classroom learning environment and Science Achievement; and teacher-level variables interacted with student-level variables. Results indicated that perceived classroom learning environment variables were good predictors of students' cognitive and affective outcomes. Moreover, it was found that students' self-regulation variables mediated the association between perceived classroom learning environment and Science Achievement. Finally, at the student-level, self-efficacy beliefs in learning science and at the teacher-level science teachers' self-efficacy for student engagement were found to be best predictors of Science Achievement.