The effect of using dynamic geometry software on eight grade students' achievement in transformation geometry, geometric thinking and attitudes toward mathematics and technology
Dinamik geometri yazılımı kullanımının sekizinci sınıf öğrencilerinin dönüşüm geometrisi konusundaki başarısı, geometrik düşünmesi ve matematik ve teknolojiye yönelik tutumları üzerine etkisi
- Tez No: 377889
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Geometri Yazılımı, GeoGebra, Matematik Başarısı, vanHiele Geometrik Düşünme Düzeyleri, Matematik ve Teknolojiye Yönelik Tutum, Dönüşüm Geometrisi, Dynamic Geometry Software, GeoGebra, Mathematics Achievement, vanHiele Geometric Thinking Levels, Attitude Towards Mathematics and Technology, Transformation Geometry
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dinamik Geometri Yazılımı Destekli Öğretimin, Geleneksel Öğretim ile karşılaştırıldığında, 8. sınıf öğrencilerinin dönüşüm geometrisi konusundaki matematik başarısı, geometrik düşünmesi ve matematik ve teknolojiye yönelik tutumları üzerine etkisini incelemektir. Çalışmanın araştırma modeli Statik Grup Öntest-Sontest araştırma desenidir. Çalışma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Ankara ilinin Bilkent ilçesinde özel bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiş ve 10 ders saati (3 hafta) sürmüştür. Çalışmanın örneklemini bu okulda öğrenim gören, 17'si kontrol 17'si deney grubunda olmak üzere 34 (17 kız ve 17 erkek), 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılmak üzere okulda halihazırda var olan iki adet 8. sınıf seçilmiş ve bu sınıfların her biri deney ve kontrol grubu olarak rastgele seçilmiştir. Uygulama sürecinde deney grubu öğrencilerine dönüşüm geometrisi konusu araştırmacı tarafından GeoGebra kullanılarak Dinamik Geometri Yazılımı Destekli Öğretim ile öğretilmiş, kontrol grubu öğrencilerine ise aynı konu sınıfın matematik öğretmeni tarafından Geleneksel Öğretim kullanılarak öğretilmiştir. Veri toplama aracı olarak van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyi Testi (VHL), Matematik Başarı Testi (MAT) ve Matematik ve Teknoloji'ye Yönelik Tutum Ölçeği (MTAS) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin sayısal analizleri SPSS paket programında Bağımsız Örneklem t-testi kullanılarak yapılmıştır. Analizlerin sonuçları, Dinamik Geometri Yazılımı Destekli Öğretimin, Geleneksel Öğretim ile karşılaştırıldığında, 8. sınıf öğrencilerinin dönüşüm geometrisi konusundaki Matematik Başarısı ve Geometrik Düşünme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu ancak öğrencilerin Matematik ve Teknolojiye Yönelik Tutumları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of Dynamic Geometry Software-Assisted Instruction on 8th grade students' mathematics achievement in transformation geometry (fractals, rotation, reflection, translation), geometric thinking, and attitudes toward mathematics and technology compared to the Regular Instruction. The Static-Group Pretest-Posttest research design was adopted in this weak experimental research study. The study was conducted during the fall semester of the 2012-2013 academic year in a private elementary school in Bilkent district in Ankara\TURKEY. The sample of the study consisted of 34 eight grade students (17 male and 17 female). The study lasted 10 class hours in three weeks. For the treatment, two intact classes were used and each of these classes was chosen as the experimental and the control group randomly. The experimental group students were taught the subject of transformation geometry by the researcher with Dynamic Geometry Software-Assisted Instruction using GeoGebra while the control group students were taught the same content by the mathematics teacher of the class with the Regular Instruction. In order to gather data, Mathematics Achievement Test (MAT), van Hiele Geometric Thinking Level Test (VHL) and Mathematics and Technology Attitude Scale (MTAS) were administered to the students as measuring instruments. The Quantitative Data Analyses were done by using Independent-samples t-test. The results of the study indicated that the Dynamic Geometry Software-Assisted Instruction had a significant effect on students' mathematics achievement in transformation geometry and geometric thinking positively compared to the Regular Instruction. However, the Dynamic Geometry Software-Assisted Instruction had no significant effect on students' attitude towards mathematics and technology.