Impacts of the corporate income tax change on asset prices in Turkey
Türkiye'de kurumlar vergisi değişikliğinin varlık fiyatları üzerine etkisi
  1. Tez No: 377893
  2. Yazar: SAMET KÜTÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR DERİN GÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar Vergisi Değişikliği, Türkiye'de Varlık Fiyatları, Olay Çalışması, Etkin Piyasa Hipotezi, Corporate Income Tax, Asset Prices in Turkey, Event Study, Efficient Market Hypothesis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı 2005 yılında yapılan kurumlar vergisi değişikliği açıklamasının varlık fiyatları üzerine etkisini incelemektir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, 29 Kasım 2005 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçekleşen siyasi parti grup toplantısında yaptığı konuşmada kurumlar vergisi oranında indirime gidileceğini açıklamış, kurumlar vergisi oranının gelecek yılın başından itibaren yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürüleceğini belirtmiştir. Etkin piyasa hipotezi doğrultusunda, açıklamanın varlık fiyatları üzerindeki etkisini ölçmek için olay çalışması yöntemi kullanılmıştır. Bildiğimiz kadarıyla, bu çalışma 2005 yılında Türkiye'deki kurumlar vergisi değişikliği açıklamasının varlık fiyatları üzerine etkisini bu büyüklükte bir veri seti kullanarak yapan ilk çalışmadır. Kandır ve Yakar (2012) yılında aynı açıklamayı İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında yer alan en çok vergi ödeyen 5 şirket ile incelemiş ve hisse senedi getirilerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde tepki verdiği sonucuna ulaşmıştır. Bu çalışmada iki büyük örneklem ve üç farklı yöntem kullanılarak oluşturulan olay döneminde varlık fiyatlarında istatistiksel olarak anlamlı değişmelerin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bu sonuç yarı etkin piyasalarda varlık fiyatlarının kamuya mal olmuş bilgileri fiyatlandırdığı savını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this paper is to analyze impacts of the announcement of the corporate income tax change on asset prices in Turkey in 2005. Prime Minister of Turkey in his speech in his political party group meeting in Turkish Grand National Assembly announced the decline in corporate income tax rate on November 29, 2005. He indicated that the corporate tax rate would be decreased from 30% to 20% starting from the next year. In line with the market efficiency hypothesis, we use event study methodology to measure the effects of this announcement on asset prices. To the best of our knowledge, we are the first to analyze impacts of the announcement of the corporate income tax change in Turkey in 2005 on asset prices using substantially large data sets. Kandır and Yakar (2012) investigates the same announcement with quite small sample set which contains only five companies among highest corporate income tax payers in Istanbul Stock Exchange Market and they conclude that reaction of stock returns are significant. We obtain that there is no significant change in asset prices in the event period using two different large sample sets and three different methodologies. This result is parallel to the fact that asset prices in semi-efficient stock markets reflect publicly available information.