Workload, safety climate, and negative affectivity, as the presumed moderators of the risk perception-organizational outcomes relationships
İş yükü, güvenli iklim ve negatif duygu durumunun risk algısı ve iş sonuçları üzerine etkisi
  1. Tez No: 377892
  2. Yazar: CANAN GEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Risk algısı, belirleyici değişken, iş sağlığı ve güvenliği performansı, tükenmişlik, iş doyumu, Risk perception, moderators, safety performance, burnout, job satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş yükü, güvenli iklim ve negatif duygu durumu değişkenlerinin risk algısı, iş sağlığı ve güvenliği performansı, tükenmişlik ve iş doyumu üzerindeki yordayıcı etkilerini yüksek riskli bir iş ortamında incelemektir. Öncelikle, risk algısı-iş sağlığı ve güvenliği performansı ilişkinin pozitif yönde olması beklenmiştir. Bir belirleyici (“moderator”) değişken olarak iş yükünün, risk algısının hem iş sağlığı ve güvenliği performansı ile hem de iş doyumu ile olan ilişkisini zayıflatacağı öngörülürken, risk algısı-tükenmişlik arasındaki ilişkiyi güçlendireceği (artıracağı) öngörülmüştür. Öte yandan, pozitif güvenli iklim algısının, risk algısının, iş sağlığı ve güvenliği performansı ile ve de iş doyumu ile olan ilişkisini güçlendireceği beklenirken, risk algısı-tükenmişlik arasındaki ilişkiyi zayıflatacağı öngörülmüştür. Son olarak, yüksek negatif duygu durumunun risk algısının hem iş sağlığı ve güvenliği performansı hem de iş doyumu ile olan ilişkisini negatif yönde etkileyeceği (azaltacağı), ancak risk algısı-tükenmişlik ilişkisini güçlendireceği öngörülmüştür. Bu çalışmanın örneklemini, Adana bölgesinde faaliyet gösteren bir elektrik dağıtım şirketinin bir alt işvereninin elemanlarından 89 elektrik teknisyeni ve bu teknisyenlerin iş sağlığı ve güvenliği performansını değerlendiren 89 ilk amir veya iş arkadaşı oluşturmuştur. Beklenenin tersine, risk algısı ve iş sağlığı ve güvenliği performansı arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. Belirleyici değişkenlerin risk algısı-iş sağlığı ve güvenliği performansı ilişkisinde yordayıcı bir etkiye sahip olmadıkları tespit edilmiştir. İş yükünün belirleyici etkisi anlamlı bulunmuştur. Ancak, bu etki beklenen yönde değildir. Risk algısı ve iş doyumu arasındaki ilişkide ise yalnızca negatif duygu durumu değişkeninin anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Elde edinilen sonuçlar çalışmanın pratik doğruları, katkıları ve sınırlılıkları ile birlikte tartışılmış, ileriki çalışmalar için bazı öneriler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to examine the moderating role of workload, safety climate and negative affectivity in risk perception's relationship with safety performance of employees, burnout, and job satisfaction in a high-risk work context. It was first expected that risk perception would be positively related to safety performance and then, in line with the moderation hypotheses, it was expected that high levels of workload would negatively affect (i.e., weaken) the relationships between risk perception and both safety performance and job satisfaction while enhancing (i.e., strengthening) the risk perception-burnout relationship. Furthermore, it was expected that positive perceptions of safety climate would strenghten the relationship between risk perception and both safety performance and job satisfaction while weakening the risk perception-burnout relationship. Lastly, it was hypothesized that high levels of NA would negatively affect risk perception's relationships with both safety performance and job satisfaction and that; it would strengthen the risk perception-burnout relationship. Eighty-nine workers (i.e., electric technicians) of an Electric Distribution Company operating in Adana region of Turkey, and 89 supervisors/peers of these workers constituted the samples of the study. Results revealed that risk perception and safety performance was not significantly related and that the presumed moderators did not moderate the risk perception-safety performance relationship. In the relationship between risk perception and burnout, only workload was found to be a significant moderator, although not in the expected direction. In the risk perception-job satisfaction relationship, only NA was a significant moderator. The findings are discussed together with the strengths, limitations, practical implications and future suggestions of the study.