Economic value added (EVA) as a determinant of value creation in Turkey
Türkiye'de değer yaratım tesbit aracı olarak ekonomik katma değer
- Tez No: 220584
- Danışmanlar: PROF. DR. E. ABDULGAFFAR AĞAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Piyasa katma değeri, piyasa değeri, ekonomik katma değer, Market value added, market value, economic value added
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
Şirketler uzun yıllardır finansal performanslarını ölçmek için çeşitli ölçütler kullanmaktadırlar. Ekonomik katma değer (EKD) çok etkili bir performans ölçüm ve stratejik değerlendirme aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. EVA' nın güçlü bir araç olmasının nedenlerinden biri de ekonomik katma değerin şirket servet yaratma göstergesi olan piyasa katma değeri (PKD) ile olan ilişkisidir. Ekonomik katma değer kullanımının bir diğer nedeni de güvenilir ve sürekli gelişen bir ölçüt olmasıdır.Ekonomik katma değer, kullanılan tüm fırsat maliyeti için, `Vergi Sonrası Faaliyet Karına' karşı konulan bedelden geriye kalan ekonomik karı ve kazancı ifade etmek için Stern Stewart & Co. tarafından oluşturulan terimdir. Birçok şirket yöneticisi, yanlışlıkla, borcun faizinin mahsup edilmesini öngören, fakat öz sermayenin maliyeti için bir karşılık ayırmayan konvansiyonel muhasebe karlarına odaklanmaktadır.Piyasa katma değeri servet yaratımının düzeyini ölçmektedir. Yatırımcının şirkete koyduğu sermaye ile mevcut piyasa fiyatlarıyla elde edebileceği miktar arasındaki fark, yani nakit giriş ve çıkışı arasındaki fark, olması nedeniyle diğer bütün göstergelerden daha üstündür. Dolayısıyla PKD, şirketin hissedar servetini ne kadar artırdığı veya azalttığını belirten kümülatif tutardır. Şirket yöneticilerinin kaynaklarını nasıl kullandığını dikkate alarak değerlendirmesi nedeniyle en iyi şirket dışı performans ölçütüdür.Bu çalışma kapsamında finans teorisi içinde ekonomik katma değerin rolü açıklanmıştır. Piyasa katma değeri, piyasa değeri ve ekonomik katma değer arasındaki ilişki araştırılmıştır. 1996 ? 2005 yıllarına ait İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına kote 89 firmanın bilgileriyle piyasa katma değeri, piyasa değeri, ekonomik katma değeri, sermaye getirisi, varlıkların getirisi, hisse başına kazanç net kar gibi konvansiyonel ölçütlerle ilgili ampirik çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca yüksek performanslı firma ve endüstrilerin tespiti ve bu çalışmada baz alınan firmalara ait değer yaratıcı faktörlerin tespiti için Regresyon ve Faktör Analizi uygulanmıştır.Ampirik çalışma sonuçları, piyasa katma değeri ve piyasa değeri ile ekonomik katma değer arasındaki ilişkinin vergi sonrası net faaliyet karı ve net kar ile olandan daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, değişkenlerdeki yıllık değişimler dikkate alındığında, piyasa katma değeri ve piyasa değeri ile ekonomik katma değer arasındaki ilişki vergi sonrası net faaliyet karı ve net kar arasındaki ilişkiden daha zayıftır. Bununla beraber, ekonomik katma değerin 1996 ? 2005 yıllarını kapsayan dönemde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası için öz sermaye karlılık oranı, aktif karlılık oranı, hisse başına kazanç gibi geleneksel performans ölçütlerinden daha güçlü bir yönetim aracı olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında bulunan firmalar için değer yaratım faktörleri tespit edilmeye çalışılmış, bu amaçla önemli finansal ölçütlerle piyasa katma değeri ve piyasa değeri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ele alınan finansal ölçütler ile piyasa katma değeri ve piyasa değeri arasında düşük bir ilişki tespit edilmiştir.Ayrıca piyasa katma değeri ve piyasa değeri üzerinde etkili olabilecek makro-ekonomik faktörler araştırılmıştır. İstanbul Menkul Kıymetler Sanayi firmaları için piyasa katma değeri ve piyasa değeri ile enflasyon ve hazine bonosu faizlerinin arasında negatif, gayri safi milli hâsıla, gayri safi yurtiçi hâsıla, para arzı ve net uluslararası rezervler arasında pozitif ilişki elde edilmiştir. Ayrıca, Türkiye'de ki şirketlerin ve endüstrilerinin rekabet edebilirliği ve değer yaratımını incelemek için Porter' ın değer yaratım felsefesi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporations continue to use a variety of measures to gauge their financial performance for many years. Economic value added (EVA) has been introduced as a very effective performance measurement and strategic assessment tool. One of the reasons why EVA is such a powerful instrument is that it is linked to market value added (MVA), which is the definite indicator of a company?s wealth creation. Another reason for using EVA is that it is the only dependable and precise continuous improvement method available.Economic value added is the term that Stern Stewart & Co. coined for its particular variety of economic profit and gain that remains after levying a charge against ?After Tax Operating Profits? for the opportunity cost of all capital used to produce those profits. Many corporate managers have mistakenly been focusing on conventional accounting profits, which include a deduction for interest payments on debt but have no provision at all for the cost of equity capital.Market value added measures the level of wealth creation. It beats out all other measures because it is the difference between ?Cash In and Cash Out?, i.e., between how much capital investors put into a company and what they could get out by selling at today?s market price. As such, MVA is the cumulative amount by which a company has enhanced or diminished shareholder wealth. It is the best external measure of company performance because it captures the market?s assessment of the effectiveness in how company?s managers have used their resources.Within the scope of this study, the role of economic value added in financial theory, and the relationship between market value added, market value and economic value added have been investigated. Empirical study around the market value added, market value, economic value added, traditional measures such as net income, earnings per share, return on assets and return on equity have been employed with the data taken from 89 Istanbul Stock Exchange companies, over a period 1996 ? 2005. Additionally, Regression and Factor Analysis are applied to find the high performance firms and industries as well as value drivers pertaining the firms taken up in this study.It has been determined that market value and market value added have lower association with economic value added in comparison to the measures of earnings such as net operating profit after tax and net income. Moreover, when the annual changes in the variables are taken into consideration, association level of EVA to MVA and MV is weaker than the net operating profit after tax and net income. However, economic value added is a more powerful management tool than traditional performance measures like earnings per share, return on assets and return on equity in measuring firm financial performance in ISE regarding the period of 1996 ? 2005.Moreover, in order to determine the value drivers in Istanbul Stock Exchange companies, the relationship between market value added, market value and key financial characteristics have been investigated. A weak correlation between market value added, market value and internal financial measures were determined.The impact of macroeconomic factors on the market value added and market value has also been investigated. It has been concluded that inflation and treasury bill rates have a negative correlation, while gross domestic/national product and money supply/net international reserves have a positive correlation with market value added and market value of the Istanbul Stock Exchange industrial firms. Furthermore, Porter?s value philosophy has been discussed to investigate the competitiveness and value creation of Turkish companies and industries.