The impact of credit rating changes on the government cost of borrowing in Turkey
Kredi notu değişikliklerinin Türkiye'nin devlet borçlanma maliyetlerine etkisi
- Tez No: 377901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR DERİN GÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kredi Notu, Devlet Borçlanması, Vektör Otoregresyon (VAR), Olay Çalışması, Piyasa Beklentisi, Credit Rating, Government Borrowing, Vector Autoregression, Event Study, Market Anticipation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Standard and Poor's (S&P), Moody's ve Fitch şirket ve devlet tahvilleri için kredi notu üretmektedir. Ülke kredi derecelerinde değişiklikler yatırımcıların kararlarını ve dolayısıyla devlet borçlanma maliyetlerini etkiler. 2008 küresel finansal krizi kredi derecelendirme kuruluşları için önemli bir kilometre taşıdır çünkü kriz sürecinde yüksek dereceli ülkeler derin ekonomik dalgalanmalarla karşı karşıya kaldı ve bu durum kredi derecelendirme kuruluşlarının güvenirliliğini azalttı. Bu çalışma kriz sonrası dönemde Türkiye'nin devlet tahvili spreadleri ile kredi notu değişikleri arasındaki ilişkiyi inceliyor. Temmuz 2007- Mart 2013 arasında vektör otoregresyon (VAR), Granger nedenselliği, etki-tepki fonksiyonları ve olay çalışması yöntemleri kullanılarak Türkiye'nin kredi notlarındaki değişikliklerin spread değişimleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ayrıca kredi notu değişiklerinin Türkiye'nin devlet tahvili spreadleri üzerindeki dinamik etkisini incelemek için olay çalışmasını uyguladık. Bu çalışmalar sonucunda kredi notu değişiklerinin genellikleri piyasa tarafından sezildiğine dair kanıtlar bulunmuş olup not değişikliği öncesinde pozisyon alan yatırımcılar VAR sonuçlarında önemsiz sonuçlar çıkmasına neden oluyor.
Özet (Çeviri)
Standard and Poor's (S&P), Moody's and Fitch have been producing credit ratings for government bonds and corporate bonds. Changes in credit ratings affect the investors' decisions and government cost of borrowing as well. 2008 global financial crisis is an important milestone for the credit rating agencies since during the crisis period high rated countries faced with deep economic fluctuations which decreased the creditworthiness of these agencies. This thesis investigates the relationship between sovereign bond spreads and rating changes during the post-crisis period for Turkey. We perform vector autoregression (VAR) model including Granger causality test and impulse response functions (IRFs) analysis to investigate the effects of rating changes on the Turkish government bond spreads from July 2007 to March 2013. We also perform event study analysis in order to capture the dynamic effects of rating changes on Turkish government bond spreads. We find some evidence that rating announcement are often anticipated by the market so investors take their position before announcement day which give us insignificant results in VAR estimates.