ODTÜ Teknokent firmaları arasında sektörel dağılım ve işbirliği
Cooperation among METU Technopolis firms with regard to their sectoral distribution
- Tez No: 377900
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNİS SEVEN AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İşbirliği, Sektörel Analiz, ODTÜ Teknokent, Bilim ve Teknoloji Parkları, Firma Düzeyi, Cooperation, Sectoral Analysis, METU Technopolis, Science and Technology Parks, Firm-level
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezin ana hedefi, ODTÜ Teknokent firmaları arasında, bu firmaların teknokentteki genel sektörel dağılımı yönünden işbirliğini, yine bu firmaların kendi perspektifinden değerlendirmektir. Bu doğrultuda tez, bu firmaların işbirliği yapma eğilimini ve kabiliyetini şekillendiren, ODTÜ Teknokent'in bazı önemli yapıtaşlarını çalışmaya dahil etmektedir. Çalışmanın merkezine koyulan örnek, Türkiye'nin ilk BTP'lerinden biri olan ve bu konuda öncü niteliğindeki“ODTÜ Teknokent”ve firmalarıdır. ODTÜ Teknokent bünyesindeki sektörel konumu doğrultusunda firmaların genel perspektifi, aynı zamanda bir BTP'nin sürdürülebilirliği ve gelişiminde büyük bir rol oynayan dört yapıtaşı ile ilişkilendirilmiştir:“AR&GE ve İnovasyon, Destek, Sektörel Zenginleşme ve ODTÜ Teknokent Altyapısı”. Ben, firmaların kendi perspektifinden bu faktörlerin her birinin, firmaların işbirliği yapma eğilimi ile nasıl ilişkili olduğunu inceleyeceğim. Bu tez, ODTÜ Teknokent'teki firmaların büyük bir kısmı ile yapılan derin ve detaylı“yarı-yapılandırılmış görüşmeler”ile şekillenmiştir ve bu yönden, Türkiye bağlamında bu soruları irdeleyen ilk çalışmadır. Çalışmanın temel sonucu ise, ODTÜ Teknokent'teki firmalar perspektifinden, dört yapıtaşı ile firmalar arası işbirliği için anlamlı ilişkilendirmelerin olmadığıdır. Buna bağlı olarak, hem ODTÜ Teknokent genelinin hem de firmalarının verimli ve sürdürülebilir bir işleyişe sahip olabilmeleri için şu gereklilik ortaya çıkmaktadır: Hem ODTÜ Teknokent yönetimi hem de firmalar, dört yapıtaşı ile firmalar arası işbirliği konusunu bir bütün olarak ele almalı ve bunu gelecek“vizyon ve misyon”larını belirlerken göz önünde bulundurmalıdır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to evaluate the firms of METUTECH Technopolis in terms of cooperation among themselves with regard to their sectoral distribution from their own perspective. Accordingly, the thesis implicates some significant constituents of METUTECH in shaping the willingness and ability of its firms to cooperate. The sample placed in the center of the study is“METU Technopolis (METUTECH)”, which is regarded as the pioneer and one of the first“Science and Technology Parks (STPs)”in Turkey, and its firms. With regard to their sectoral place within METUTECH, the general perspective of the firms are related to four constituents of an STP, which also play a major role in its sustainability and development:“R&D and Innovation, Support, Sectoral Diversification ve METUTECH Infrastructure”. I will investigate how each of these factors relate to firms' willingness to cooperate from their own perspective. The thesis is shaped by deep and detailed“semi-structured interviews”with the a large sample of firms in METUTECH and in this sense is the first study explores such questions in the Turkish context. The main finding of the study is that there are no meaningful associatons between“four constituents”and“inter-firm cooperation”. To both METUTECH and its firms have a sustainable and efficient functionality, the requirement ensues from the main finding is that: Both METUTECH Management and the firms should approach four constituents and inter-firm cooperation as a whole and consider it in determining their vision and mission.