The role of reporters in corporate media: An inquiry into the labour process of reporters in Turkey
Sermaye medyasında muhabirlerin rolü: Türkiye'de muhabirlerin emek süreci üzerine bir araştırma
- Tez No: 377913
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BARIŞ ÇAKMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Emek süreci, muhabirler, haber üretimi, değersizleştirme, vasıfsızlaşma, Labour process, reporters, news production, degradation, deskilling
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışma haber üretim süreçlerinin asıl özneleri olarak Türkiye'de sermaye medya kuruluşlarında çalışan muhabirlerin emek sürecini eleştirel ekonomi politik bir yaklaşımdan sorgulama çabasıdır. Ankara ve İstanbul'da gazetecilerle yapılan mülakatlara dayanan bir saha çalışması üzerinden basından medyaya gittikçe artan ticarileşmeyle ve yeni teknolojilerin kullanılmasıyla muhabirlerin emek süreçlerindeki dönüşüm incelenmektedir. Sahiplik yapısındaki yoğunlaşma ve holdingleşme süreçleriyle gittikçe artan ticarileşme, haber üretimindeki değişen denetim ve iş bölümü sonucu bir bağımsızlık sorunu ortaya çıkarmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimi haber üretim pratiklerini ve haber merkezlerinin örgütlenişini önemli bir ölçüde değiştirmiştir. Sonuç olarak, bu araştırmanın temel argümanı habercilik işinin değersizleştirildiği ve muhabirlerin emeğinin bir vasıfsızlaşma eğiliminde olduğudur. Bu bağlamda, muhabirlerin emek piyasası sorunları, özellikle de esnek ve güvencesiz istihdam politikaları da emek sürecinin örgütlenmesi ve işleyişini anlamak için önemli bir yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
From a critical political economy approach, this study is an attempt to investigate the labour process of reporters working in corporate media outlets in Turkey as the main agents of the news production processes. Based upon a field research consisting interviews conducted among journalists in Ankara and Istanbul, this thesis examines the transformation of the labour processes of reporters with the ever-increasing commercialisation from press to media and the introduction of new technologies. With the ever-increasing commercialisation because of the concentration of ownership and conglomeration processes, autonomy problem has emerged with the changing control and division of labour in the news production. Development of information and communication technologies has significantly changed the organisation of the newsroom and the practices of news production. As a result, the fundamental argument of this study is that there has been a degradation of reporting work and a tendency for deskilling of reporters' labour. In this context, labour market issues for reporters, especially flexible and precarious employment policies have a significant place to understand the organisation and functioning of their labour process as well.