Examining 7th grade turkish eco-school students' mental models of greenhouse effect
7. sınıf eko-okul öğrencilerinin sera etkisi zihinsel modellerinin belirlenmesi
- Tez No: 377912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE TEKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ġklim DeğiĢikliği Eğitimi, Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim, Zihinsel Model, Sera Etkisi, Climate Change Education, Education for Sustainable Developments, Mental Model, Greenhouse Effect
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı 7. Sınıf Eko-Okul öğrencilerinin sera etkisi zihinsel modellerinin belirlenmesidir. Bu çalışmanın katılımcıları İstanbul'daki üç Eko-Okulda bulunan 109 7. sınıf öğrencisidir. Veriler yazma/çizme yöntemi ile toplanmıştır. Bu yöntemin uygulanmasında, öğrencilerden sera etkisinin onlar için ne ifade ettiğini çizmeleri ve çizimlerini açıklamaları istenmiştir. Ayrıca bu bilgileri nereden öğrendikleri de sorulmuştur. Öğrencilerin çizim ve açıklamalarının tümevarım analizi sonucunda beş farklı zihinsel model ortaya çıkmıştır: (1) Sera Etkisinin Nedenleri ve Sonuçları, (2) Kavram Yanılgısı – Ozon Tabakası ve Sera Etkisi, (3) Kavram Yanılgısı – Günlük Sıcaklık Farkı, (4) Sera Etkisinin Bilimsel Açıklaması, (5) Kavram Yanılgısı – Tarımsal Amaçlar için Kullanılan Sera.
Özet (Çeviri)
The purpose of this qualitative study is to examine 7th grade Eco-Schools students' mental models of greenhouse effect. The sample of this study was comprised of 109 7th grade students attending three Eco Schools in İstanbul. The data were collected by a draw-and-write survey. In this survey, students were asked to draw their understandings of the greenhouse effect and explain their drawings. Their source of information was also asked to the students in the survey. As a result of inductive analysis of students' drawings and explanations, five different mental models emerged: (1) Reasons and Results of Greenhouse Effect, (2) Misconception - Ozone Layer Depletion and Greenhouse Effect, (3) Misconception – Daily Temperature Difference, (4) Scientific Explanation of Greenhouse Effect, (5) Misconception – Greenhouse used for Agricultural Purposes.