Türkçe romanlarda toplumsal cinsiyet ve kadın psikolojisinin sosyal temsilleri
Social representations of psychology of gender and women in Turkish novels
  1. Tez No: 377918
  2. Yazar: FATİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Temsiller, Kadın Psikolojisi, Toplumsal Cinsiyet, Türkçe Romanlar, Tematik Birim Analizi, Social Representations, Women Psychology, Gender, Turkish Novels, Thematic Unit Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sosyal temsiller teorisi, grubun grup üyesi olan bireyi ve aynı zamanda bireyin de grubu etkilediğini anlatır. İnsanlar birbiriyle etkileşerek dünyayı sosyal alamda inşa ederler. Bu karşılıklı etkileşim yeni bir bilgi biçiminin oluşmasına yol açar. Bu bilgi türü gündelik bilgidir. Biyolojik cinsiyet; toplumsal roller, cinsiyetler arası eşitsizlik, kadının çalışma hayatı gibi noktalarda bilgi vermezken toplumsal cinsiyet bu konularda bilgi verir; çünkü toplumsal cinsiyet yeniden inşa edilmiştir. Dilin gündelik bilginin saklanması, aktarılması ve hatta yeniden yapılandırılmasında rolü vardır. Bu noktada bu çalışmanın amaçlarından ilki erken dönem ve 2010'lu yılların Türkiye'sinde Türk romanlarındaki toplumsal cinsiyet ve kadın psikolojisiyle ilişkili sosyal temsilleri araştırmaktır. İkinci amaç, aynı dönem kadın ve erkek yazarların romanlarındaki sosyal temsilleri karşılaştırmaktır. Son amaç ise farklı dönemlerdeki kadın yazarların ve farklı dönemlerdeki erkek yazarların romanlarındaki sosyal temsilleri karşılaştırarak sosyal temsillerdeki olası değişimleri görmektir. Zamanla, erkek rolleri ve erkek vücudunun nesneleştirilmesi artmakta; cinsiyetçilik ve şiddet değişmemekte; kadının ötekileştirilmesi azalmakta ama“kahraman erkek”mitinin ortaya çıkmakta olduğu gözlenmektedir. Öte yandan aynı dönem içinde kadın ve erkek yazarların birbirlerinden genellikle farklılaşmadıkları görülmektedir. Bu çalışma psikolojik roman analizlerinden ve de Türk Edebiyatı'ndaki roman incelemelerinden farklıdır çünkü bu çalışmanın dayanak noktası Sosyal Temsiller Kuramı'dır ve çalışmada tematik birim analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Theory of social representations says the group affects its member and at the same time the member affects its group. As people interact with each other, they reconstruct the world socially. This mutual interaction leads to a new type of knowledge. This knowledge is called everyday knowledge. Biological sex does not inform us about issues like gender roles, inequality between genders, women in the workplace whereas gender does; because gender is reconstructed. Language has a role in keeping, transferring and even reconstructing the daily knowledge. At this point, initial aim of this study is to investigate social representations of psychology of gender and women in Turkish Novels from early period of Turkey and 2010's. Second aim is to compare the social representations between the novels of female and male authors within the same period. The last aim is to see the possible changes in social representations by time according to the female authors and male authors. Male gender roles and objectification of men's body increase; sexism and violence do not change; marginalization of women decreases but the myth of“men as hero”starts to exist by time. On the other hand, female and male authors generally do not differ from each other at the same time period. This study differs from psychological novel analysis and also novel analysis in Turkish Literature since the study is based on Theory of Social Representations and conducted through Thematic Unit Analysis.