The Mediterranean and Eastern enlargement of the European Union: A comparative study on the evolving EU acquis communautaire
Avrupa Birliği'nin Akdeniz ve Doğu genişlemesi: Gelişen AB müktesebatına ilişkin karşılaştırmalı bir araştırma
  1. Tez No: 377917
  2. Yazar: DUYGU KİMENÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa entegrasyonu, AB genişlemesi, Topluluk müktesebatı, üyelik şartlılığı ilkesi, European integration, EU enlargement, acquis communautaire, membership conditionality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tezin odak noktası, Avrupa Birliği'nin Akdeniz ve Doğu genişlemelerini Frank Schimmelfennig'in“retorik sıkışma”teorisini kullanarak incelemektir. Yunanistan'ın 1981'de Avrupa Topluluğu'na, albayların 1967-1974 yılları arası rejimi sonrasında ülkenin demokrasiye geçişini desteklemeye yönelik siyasi nedenlerden ötürü girişi ve Topluluk'un bu dönemde entegrasyon projesini hak ve değerler üzerine kurulu asil bir kurum haline dönüştürme çabaları genişleme sürecinde önemli etkiler yaratmıştır: Yunanistan'ın katılımını takip eden dönemde, demokrasiyi teşvik etmek Avrupa Topluluğu'nun üyeliğini genişletmesi için temel neden haline gelmiş, bu durum da üye ülkelerin İber ve Orta ve Doğu Avrupa genişlemelerine karşı çıkmasını imkansız kılmıştır. Üyelik başvurularında hem Akdeniz hem de Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, ekonomik ve idari yetersizliklerin üstesinden gelmek için Avrupa Birliği'nin liberal demokratik ilkeleri desteklemeyi amaçlayan değer tabanlı bir topluluk olduğu öz algısına dayandığı halde müzakerelerde çok farklı süreçlerden geçmişlerdir. Uygulamadaki bu ayrılık, Avrupa Topluluğu'nun müktesebatındaki gelişmeler ile açıklanabilir. Dolayısıyla bu çalışmanın temelinde iki boyutlu bir soru bulunmaktadır: Akdeniz ve Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, Avrupa Topluluğu'nun salt ekonomik niteliğini aşan kimliğinden nasıl faydalanmışlardır, ve Topluluk müktesebatının 1980 ortalarından Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin üyelik kazanmalarına kadar olan gelişimi Avrupa Birliği'nin genişleme politikasını nasıl etkilemiştir?
Özet (Çeviri)
The main focus of this thesis is analyzing the Mediterranean enlargement and the Eastern enlargement of the European Union by utilizing Frank Schimmelfennig's rhetorical entrapment theory. The admission of Greece to the Community in 1981 on political grounds which aimed to support the country's transition to democracy after the regime of the Colonels between 1967-1974 and the Community's own efforts in the same era to transform the integration project into a noble enterprise based on rights and values had significant effects on the enlargement process: following the Greek accession, democracy promotion developed into the fundamental reason for widening the Community's membership, making both the Iberian and Central and Eastern European accessions impossible to oppose for the member states. Even though both the Mediterranean countries and the CEECs appealed to the Union's self-perception as a value-based community, who aimed to promote liberal democratic norms, to overcome their obvious shortcomings on economic and administrative terms in their membership applications, they were granted a very dissimilar deal when it came to the negotiation process. This divergence in practice can be explained by the evolution of the Community's acquis communautaire. Therefore, a two-dimensional question lies at the heart of this study: How were the Mediterranean countries and the CEECs able to exploit the Community's emerging identity which surpassed its purely economic nature, and how has the evolution of the acquis communautaire from the mid-1980s until the accessions of the CEECs affected the enlargement policy of the European Union?