Afganistan'da iktidar mücadelesi ve dış müdaheleler, 1973-2014
The struggle for power and foreign intervention in Afghanistan, 1973-2014
  1. Tez No: 377963
  2. Yazar: MOHAMMAD AREF SALİHY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAY AKDEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, İktidar Mücadelesi, Dış Müdahaleler, Afghanistan, Power Struggle, Foreign Intervention
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, Afganistan'ın sürekli olarak iktidar mücadelelerinde maruz kaldığı ve dış müdahaleleri da bu konuda dolaylı ya da doğrudan müdahalede bulundukları özellikle 1973-2014 yıllar arası ele alınmıştır. Birinci bölümde, krallık rejiminin devrilmesi ve cumhuriyet yönetiminin kurulması, cumhuriyet rejimine karşı başlayan islamcı hareketler, solcu partilerin yaptığı darbe ve iktidarı ele geçirmeleri incelenmiştir. İkinci bölümde SSCB'nin doğrudan Afganistan'da askeri müdahalede bulunduğu, halk ve mücahit grupların işgalci güce karşı mücadeleleri, müdahale ile ilgili BM'nin kararı, SSCB'nin Afganistan'dan çekilmesi ve SSCB'nin Afganistan'dan çekilmesinden sonra devam eden SSCB yanlısı rejimin islamcı gruplar tarafından devrilmesine kadar incelenmiştir. Üçüncü bölümde mücahit grupların iktidara gelmesi, Taliban'ın ortaya çıkışı, iktidara gelmesi ve iç ve dış siyaseti ele alınmıştır. Dördüncü bölümde 11 Eylül'den sonra 11 Eylül ile ilgili NATO ve BM kararları, Taliban'la mücadele, Taliban'ın devrilmesi, Bonn antlaşması, Afganistan'da yeni bir dönemin başlaması, Taliban'ın yeniden güçlenmesi, ABD'nin 2009 Afganistan stratejisi, Afganistan ABD stratejik anlaşması ve 2014 sonrası Afganistan ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the continuous struggle for power in Afghanistan and foreign intervention, that directly or indirectly in this regard is studied. Especially from 1973-2014. In the first chapter, the disappearance of the kingdom period, the establishment of republican government, begining the Islamist movment and the leftist parties impervious coup and seized power, have been mentioned. In the second chapter, the USSR direct military intervention in Afghanistan, people's and mujahideen groups in struggle against the occupyed forces. The UN's decision on the intervention of the USSR, USSR withdrawal from Afghanistan, After withdrawal of the USSR and the USSR continued pro-regime until it was overthrown by Islamist groups have been investigated. In the third chapter, the coming to power of the mujahideen groups, the emergence of the Taliban and the interior and foreign politics of them have been discussed. In the Fourth chapter, after September 11, NATO and UN resolutions about September 11, the fight against the Taliban, the Taliban's overthrow, Bonn agreement, the start of a new era in Afghanistan, the Taliban's re-empowerment, the United States 2009 Afghanistan strategy, Afghanistan and the US strategic agreemnet and Afghanistan after 2014 have been discussed.